een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

Johan de Vos: Bekentenissen van een architect (1994), p. 64-65

Bruges la morte

Palend aan de Architectuuracademie en opgetrokken in dezelfde neogotische bouwstijl, ligt een reusachtig nonnenklooster. Behalve enkele oudere zusters die zich uit het leven hebben teruggetrokken, is het klooster stil en verlaten. Tegen de muren van het binnenhof bevinden zich op regelmatige afstand grote witte vierkante stenen met daarin gebeiteld de namen van de zusters, wonende en overleden in dit voormalige begijnhof.

SEPULTURE
Hier heeft de zusterlijke
Liefde te samen gelegd
CATHARINA en JOHANNA
Beelde F
ae IANS Tweelingen
De eerste 13 jaar geweest
Provianderigge van dit
Begijnhof

Overleden de 4 juli 1703
Oud 41 jaren

De tweede jonge dochter
Overleden de 23 meie 1696
Oud 34 jaren

BIDT VOOR DE ZIELEN

De tuin is goed onderhouden en straalt tegenover de drukte van de Architectuuracademie een indrukwekkende rust en stilte uit. Ik kom hier graag, doe dan alsof ik een brevierende pastoor ben die over het rozenpad heen en weer loopt en lees aan enkele studenten van de Architectuuracademie voor uit "Bruges la Morte" van Georges Rodenbach.
Het is nog vroeg in de ochtend deze keer. De zon heeft nog niet alle dauw van het gras weggeveegd. De paadjes zijn perfect bijeengeharkt en herinneren mij aan de aarden wegjes in de tuinwijk waar ik mijn jeugd doorbracht. De geur van seringen, “tsjoeseminen", zoals men zegt in deze stad. Onder het nest in een groene linde ligt een dood vogeljong.


Vind dit boek in de bibliotheek Gent

Interne links

[Auteurs] De Vos, Johan