terug naar index
Van Heulendonk, Guido

(Eeklo, 17.11.1951- ) 

Guido van Heulendonk (pseudoniem van Guido Beelaert) groeide op in Adegem, waar hij thans  woont, in de wijk “Heulendonk” (naam die als pseudoniem gebruikt). Hij studeerde Germaanse Filologie (Nederlands en Engels) aan de Universiteit Gent. Daar schreef hij een thesis over de Amerikaanse auteur Edgar Allan Poe. Hij gaf een tiental jaren les in enkele middelbare scholen. Vanaf 1986 was hij lector Engels aan het Provinciaal Instituut voor Hoger Onderwijs (PIHO) dat thans Mercator Hogeschool wordt genoemd en dat deel uitmaakt van de Hogeschool Gent.  

Zijn eerste publicatie was het kortverhaal Het vierde woord (1983). Van zijn later werk vermelden wij zijn eerste roman, Hoogtevrees (1985, verfilmd door de toenmalige BRT), Logboek van een narrenschip (1988, waarvoor hij in 1989 de literaire prijs van de stad Gent kreeg), All over the place (1992, toneelstuk), De vooravond (1994, dat hem de prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen opleverde), Paarden zijn ook varkens (1995, waarvoor hem in 1996 de prestigieuze Gouden Uil voor fictie werd toegekend). Barnsteen (2010) was zijn recentste roman tot nu toe.   

Van Heulendonk en Gent  

Het juryrapport over zijn roman: Logboek van een narrenschip werd door de jury geprezen als “een breed opgezette roman, goed geschreven en met de nodige vaart structureel goed uitgebouwd, en waarin goed gebruik wordt gemaakt van de moderne romantechnieken”.
In Barnsteen (2010), ontvlucht het hoofdpersonage Dorian Dewit de stad Gent om na te denken over zijn leven. Hij neemt het vliegtuig naar Riga. Aan het einde van de roman kan hij zich nog amper een voorstelling maken over Gent: “Hij probeerde de klank van het woord te verbinden met beeld. Bloemen plukkende meisjes in Gentse parken” (zie p. 237). De stad is nog in zijn gedachten, maar heeft plaats moeten maken voor andere denkbeelden.   

[Sarah Verhasselt]

Over G. van Heulendonk: