Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

BOONPRIJS OPENT LOUIS PAUL BOONHERDENKINGSJAAR 2012

Nieuws

HAM reikte op 22 januari de Louis Paul Boonprijs 2011 uit aan de Antwerpse artistiek-sociale groep Tutti Fratelli en hun artistiek leider en bekende actrice Reinhilde Decleir. Daarmee is het Louis Paul Boonherdenkingsjaar 2012 in Gent geopend.

**Louis Paul Boonprijs** In een volle Arca-theaterzaal in de Sint-Widostraat in Gent kreeg de Antwerpse artistiek-sociale groep Tutti Fratelli en hun artistiek leider Reinhilde Decleir op zondag 22 januari 2012 de 37ste Louis Paul Boonprijs van het kunstenaarscollectief HAM (Honest Arts Movement). De Vlaamse actrice is bij het grote publiek vooral bekend van televisiereeksen als *Van vlees en bloed* en *De Ronde*; zij is de zus van acteur Jan Decleir.

De Louis Paul Boonprijs, sedert 1974 ingesteld in de schoot van het toen net gestarte collectief, met Boon als medeoprichter, bekroont steeds een kunstenaar, die “de binding met de mens” in haar of zijn werk sterk integreert. Diverse ook met Gent verbonden kunstenaars hadden reeds de eer om de prijs, een oorkonde en een ham, te mogen ontvangen, o.a. schrijfster Geertrui Daem (in 2006), filmregisseur Lieven Debrauwer (in 2002), theatermakers Mong Rosseel (in 2000) en Arne Sierens (in 1998).

Reinhilde Decleir dankte HAM, haar groep “kwetsbare individuen” en alle aanwezigen (onder hen ook de familie Boon). Vervolgens bracht zij haar eerste ontmoeting met Boons werk in herinnering: hij maakte volgens haar “helden van gewone mensen”, wat ook een van haar drijfveren werd om theater te maken. Een Fratelli-groepslid getuigde eveneens en vond de weg naar “tedere anarchist” Boon dankzij Vergeten straat (1946).
Acteur, schrijver en voormalig artistiek leider van Het Toneelhuis, Josse De Pauw, benadrukte vooral de artistieke prestatie, met sociale impact, van Reinhilde en haar gezelschap. Schrijver en beeldend kunstenaar Pjeroo Roobjee hield een eigenzinnige lofrede en causerie.
Ten slotte verbond historicus en ex-gouverneur van Oost-Vlaanderen Herman Balthazar geschiedenis (een 150-jarig oud en anoniem arbeiderslied Koevoet es beter dan boelie, nog steeds gezongen door Gentse volkszanger Walter De Buck) met de actuele realiteit van de vierde wereld. Tussendoor zong Tutti Fratelli beklijvende liederen uit hun theater-repertoire met klassiekers zoals de Griekse komedie Lysistrata van Aristophanes, de Driestuiversopera van Berthold Brecht en Kurt Weill en Het temmen van de feeks van William Shakespeare.

Herdenkingsjaar en activiteiten in Gent

Louis Paul Boon is geboren op 15 maart 1912, dit jaar dus 100 jaar geleden. Hoewel het officiële feestelijke jaar in Aalst en in Antwerpen pas op 15 maart 2012 begint, opende schrijver-theatermaker Freek Neirynck, voorzitter van HAM, het Boonjaar nu reeds in Gent met een aankondiging van de talrijke HAM-activiteiten tijdens de komende Gentse Feesten (van 14 tot 23 juli 2012), in samenwerking met onder meer Masereelfonds Gent:

25 gerenommeerde schrijvers zullen een gedicht schrijven in verband met Louis Paul Boon; de gedichten worden tijdens de Gentse Feesten voorgedragen in de binnentuin van het Hof van Ryhove (Onderstraat).

In de gerestaureerde kelder van het Hof van Ryhove worden in diezelfde periode Boonfoto’s van Paul Van den Abeele (voormalig fotojournalist van de krant De Standaard) tentoongesteld.

In de salons van de KANTL (Koninklijke Nederlandse Academie voor Taal- en Letterkunde, in de Koningstraat) vindt een tentoonstelling plaats van beeldend kunstenaar Hugo De Smaele, die zich liet inspireren door Boons werk.

Ook Literair Gent werkt mee: een Boonwandeling die later gepubliceerd wordt op de vernieuwde website, is in voorbereiding. In de hoofdbibliotheek van de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent (Graaf van Vlaanderenplein 40) wordt een kleine tentoonstelling opgezet met literair werk van Boon.

Voor meer info over de uitreiking van de Louis Paul Boonprijs 2011, Tutti Fratelli en Reinhilde Decleir, zie op: http://www.cobra.be/cm/cobra/rubrieken/rubriek-prijs/110420-sa-reinhildedecleir-lpboonprijs

Voor meer info over de auteur Louis Paul Boon en Gent, zie op deze website, in het Lexicon / Auteurs

Voor meer info over H.A.M. en alle winnaars van de Louis Paul Boonprijs, zie op http://www.honestartmovement.be/louis_paul_boonprijs.php en op deze website, in het Lexicon/ Verenigingen

Nog meer Boon-herdenkingen

Op 16 maart om 19u stelt “perfesser Gentsch” Freek Neirynck in Vooruit ook zijn (auto)biografische boek voor: Boontje en ik op dagblad Vooruit.
Vanaf 18 maart presenteert Boon2012 de dubbeltentoonstelling “Boon2012! Rebellen” (met Jan de Lichte als centrale figuur) in het Stedelijk Museum Aalst en “Villa Isengrimus. Louis Paul Boon” (over Boons terugtocht uit de fabrieksstad Aalst naar het landelijke Erembodegem) in het Letterenhuis Antwerpen. De expo in Aalst loopt nog tot 23 september, die in Antwerpen tot 4 november 2012. Meer info op: http://www.boon2012.be/

Voor meer info over de exacte data van activiteiten en tentoonstellingen van het Louis Paul Boonherdenkingsjaar 2012 in Gent, volg deze Focusrubriek en de activiteiten van het Masereelfonds: http://www.boon2012.be/content/boontje-komt-om-zijn-loontje-masereelfonds