Emile Verhaeren-huldigingsjaar 2016


Verhaeren-huldigingsjaar 2016

Volg alle evenementen van het Emile Verhaerenjaar in Sint-Amands & op andere locaties via de website van het Museum Emile Verhaeren
http://www.emileverhaeren.be/nl

Expo Saint-Cloud (november 2015 - maart 2016)

Dat Verhaeren wereldberoemd is geweest kon men tot 6 maart 2016 herontdekken in een verbijsterende tentoonstelling van het Musée des Avelines te Saint-Cloud nabij Parijs. Niet over de dichter Verhaeren: wel de man die, van 1906 tot zijn overlijden in 1916, de spil werd van het artistieke leven te Parijs. Tot op de hoogste verdieping van het vroegere Kasteeltje des Avelines zijn de zalen overvol schilderijen van de Belgische symbolisten en impressionisten, destijds te Parijs de leiders van het internationaal kunstleven. De toeloop was dan ook verrassend groot op de opening van de tentoonstelling. Voor Vlamingen is zij een nooit geziene verzameling schilderijen waarvan de schoonheid een zeldzaamheid is geworden. Onder de kunstwerken is in nagenoeg alle zalen op leeshoogte Verhaerens briefwisseling en nota’s verzameld: tien jaar internationaal artistenleven. Vehaeren woonde in Saint-Cloud. Een metro verbindt het stadje met Parijs.
Meer vindt u nog onder http://www.musee-saintcloud.fr/les-expositions

Emile Verhaeren - 'Veerman' (Koen Stassijns)

Een muzikale vertelling door Nathalie Bosch & Koen Stassijns.
Op 27 november 2016 is het dag op dag 100 jaar geleden dat de Belgische schrijver Emile Verhaeren op tragische wijze om het leven komt in het treinstation van Rouen. Een uitgelezen aanleiding om één van de meest kleurrijke figuren uit onze literatuurgeschiedenis opnieuw onder de aandacht te brengen.
Een Franstalige Vlaming, die niettemin als kind vloeiend het dialect van zijn geboortedorp Sint-Amands sprak. De eerste Belgische schrijver ooit die een internationale beroemdheid werd. Zo maakte hij literaire tournees doorheen Europa en werd zijn werk in de belangrijkste Europese talen vertaald.
Als fervent aanhanger van het symbolisme en het neo-impressionisme ontdekte hij terloops ook de kunstenaars Fernand Khnopff en James Ensor. Met Koningin Elisabeth kuierde hij urenlang over het strand van De Panne, beroemde tijdgenoten als André Gide, Maurice Maeterlinck, Auguste Rodin, Emile Claus, Théo van Rijselberghe en Rainer Maria Rilke mocht hij tot zijn beste vrienden rekenen. Visionair, Vlaming, Franstalig en internationaal: de onrustige Verhaeren was het allemaal! Maar waarom greep hij dan naast de Nobelprijs voor de Literatuur? En waarom herinneren we ons van Vlaanderens grootste Franstalige dichter veelal niet meer dan de weelderige snor?
Dichter, vertaler en begenadigd verteller Koen Stassijns vertelt het verhaal van Verhaeren en leest enkele van zijn recent door hem vertaalde gedichten. Dwarsfluitiste Nathalie Bosch zet de vertelling op muziek en brengt werk van tijdgenoten van Verhaeren.
In samenwerking met het Provinciaal Museum Emile Verhaeren
Eerstvolgende voorstellingen: http://www.emileverhaeren.be/nl/agenda/detail/nws-334-koen-stassijns-emile-verhaeren--veerman

Emile Verhaeren, een dichter voor Europa (Expo)

Museum Emile Verhaeren,v an 22.05.2016 tot 27.11.2016.
Bij leven al genoot Emile Verhaeren Europese roem: zijn gedichten werden vertaald in verschillende Europese talen en hij telde Europese schrijvers en kunstenaars tot zijn vriendenkring, waaronder Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke, Auguste Rodin, André Gide, Maurice Maeterlinck, Théo Van Rysselberghe, Paul Signac, enz.
Op een of andere manier belichaamde Verhaeren het idee van een Europese cultuur en hij schreef zelfs een authentiek Europa-gedicht. De tentoonstelling brengt een aantal zeldzame boeken, geïllustreerde uitgaven, foto’s en documenten bijeen die de Europese dimensie van de dichter toelichten.
Ontdek de kunstwerken van Théo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Frans Masereel, Anto Carte, Aristide Maillol, Franck Brangwyn, Henri Ramah, Louis Baretta...
Alle info op http://www.emileverhaeren.be/nl/agenda/detail/nws-320-emile-verhaeren,-een-dichter-voor-europa

Dorpen van zinsbedrog (Stefaan Van den Bremt, Boekvoorstelling 22.05.2016

Stefaan van den Bremt vertaalde opnieuw een integrale dichtbundel van Emile Verhaeren. Deze keer gaat om de symbolistische gedichten van Les Villages illusoires.
http://www.emileverhaeren.be/nl/agenda/detail/nws-313-dorpen-van-zinsbedrog--stefaan-van-den-bremt

 

Le Monde d’Hier / De Wereld van Gisteren (Verhaeren-filmevocatie)

Kevin D'Heedene en Marieke Degryse maakten een film over Emile Verhaeren. Na hun bijzonder geslaagde poëtische films over Maeterlinck en over Bruges la Morte van Georges Rodenbach is de herdenking in 2016 van het overlijden van Verhaeren (7 november 1916) een mooi aanknopingspunt. Volg het werk van Kevin D’Heedene op http://samopravo.com/  en bekijk de Verhaerenevocatie hieronder: