Et alors, la France? Het Betere Boek. De Bronzen Uil.


Et alors, la France?

Franse literatuur en werk over Frankrijk op het podium: succesauteurs Philippe Claudel (Grijze zielen, Het verslag van Brodeck) en Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn, De bekeerlinge), de nog steeds onderschatte Prix Médiciswinnaar Jean-Philippe Toussaint, Prix Goncourt-genomineerden Fouad Laroui en Alice Zeniter (De kunst van het verliezen) zijn present.
Maar ook Frankrijkkenner Bart Van Loo, De Standaard-buitenlandjournaliste Mia Doornaert, literatuurcriticus Margot Dijkgraaf (Lezen in Frankrijk), Amélie Nothomb-vertaalster Marijke Arijs, VRT-anker en documentairemaker Johan Op de Beeck, journalist en romanschrijver Filip Rogiers (Angel), en recensent Franse en Nederlandse literatuur en “papieren man” Dirk Leyman (Europe Express) lichten Frankrijk op Het Betere Boek toe vanuit hun visie. Ook van de partij: de Franse actrice en filmmaakster Laetitia Colombani met haar veelbekroonde debuut La tresse (2017, Nederlands: De vlecht).

Curator Sigrid Bousset beklemtoont in de samenstelling van het programma de caleidoscoop die Frankrijk is: ‘De verkiezing van Macron, de wijzigende verhoudingen in Europa, de positie van de francofonie in de wereld, en de unieke relatie tussen de Franse en de Arabische cultuur tonen aan dat Frankrijk meer is dan een prachtig vakantieland.’ Succesrijke Franse auteurs en Nederlandstalige schrijvers die hun romans in een Franse context schreven staan hier evenwaardig naast elkaar. Bousset werkte eerder voor Het Beschrijf/Literatuurhuis Passa Porta in Brussel en het internationaal literatuurfestival Winternachten in Den Haag, en ontwikkelde recent nieuwe projecten voor Flagey en het Herman Teirlinckhuis in Beersel.

Ontdek het volledige programma Et alors, la France? op https://hetbetereboek.be/programma

Het Betere Boek & De Bronzen Uil

Het Willemsfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren sloegen de handen in elkaar voor een grotere literaire Vlaamse debuutprijs, want de provinciale debuutprijs, tot vorig jaar uitgereikt op de Antwerpse Boekenbeurs, gaat voortaan samen met De Bronzen Uil. Die prijs is nu 7.000 euro en een bronzen beeldje, en garandeert de winnaar daarbovenop een literaire tour langs boekhandels in Vlaanderen en Brussel.
Wie volgt Lieke Kézér, Lize Spit, Kris van Steenberge en vorige winnaars op? De bekendmaking van De Bronzen Uil-winnaar is op zaterdag 6 oktober de afsluiter van Het Betere Boek; uittredend burgemeester van Gent Daniel Termont reikt de prijs uit in de Minardschouwburg om 18.30u. Voor de jaarlijkse publieksprijs kan u nog meestemmen tot vrijdag 5 oktober via www.hetbetereboek.be/bronzen-uil/  

De genomineerden voor De Bronzen Uil

De vakjury, bestaande uit Sylvain Peeters, Marnix Verplancke, Sofie Vandamme en Katrien Schollaert, nomineerden deze zes debuutromans., van drie Vlaamse en drie Nederlandse auteurs.


De Nederlandse Herien Wensink schreef de frontroman Kleihuid, spelend in Vlaanderen in 1918, Rinske Hillen de Amsterdamse grachtenroman Houtrot, en Antoinette Beumer de nachtmerrie Mijn vader is een vliegtuig (overigens al bekroond met de Hebban Debuutprijs 2018)

De Antwerpse Lenny Peeters (°1975) debuteerde met Dochter, een roman over een zwakbegaafd meisje, meteen door de Nederlandse krant Trouw en het Vlaamse weekblad Knack getipt en geloofd om het van moreel besef verstoken vertelperspectief en de erg suggestieve verwoording. “Peeters nagelt je vast aan je stoel”, “Peeters blaast je omver met één detail”, “scenes die zich niet uit het geheugen laten wissen,” klonk het.

Ook twee Gentenaars bij de Bronzen Uil-genomineerden: Bert Moerman en Sien Volders.
West-Vlaming Bert Moerman (°1987) studeerde aan de universiteiten van Gent en Antwerpen cultuurstudie en spreekt zes talen, waaronder Pools en Russisch. In 2016 vertrok hij naar New York om er zijn debuutroman Niet dat het iets uitmaakt te schrijven. Hij woont inmiddels weer in Gent, waar hij sinds 2011 al artistiek programmator is voor het Boomtown festival. Dirk Leyman typeerde Niet dat het iets uitmaakt in De Morgen als vernuftig, grimmig en geestig tegelijk. “Een voortreffelijke roman over een bijna genadeloze narcist wie het tapijt uiteindelijk vanonder de voeten zal worden weggetrokken. (…) Je leest dit boek uit in een vloek en een zucht.”

Sien Volders (°1983), wederhelft van tv-presentator en komiek Lieven Scheire, studeerde kunstgeschiedenis en antropologie, woont eveneens in Gent en werkt als redacteur en interieurvormgever. Haar debuutroman Noord speelt zich af in een desolate hoek van Canada nabij de grens met Alaska, waar een jonge juwelenontwerpster zichzelf probeert te vinden tussen multinational-commercie en artistieke integriteit en en passant een relatie met een muzikant aangaat. Volders verbleef meerdere keren in die Yukonregio, in de “diepmenselijke donkerte”, aan het einde van de wereld, vertelde ze aan Knack. Geïnspireerd door Jack London, Jon Krakauer en de Zweedse zilversmid Vivianna Torun Bülow-Hübe bouwde ze zorgvuldig verhaal en karakters op, en schilderde een “indringende atmosfeer”. Dirk Leyman viel voor “ dit sterk door bluegrass voortgestuwde universum”.

Meer info over de Vlaamse genomineerden: https://www.nieuwsblad.be 

Lees  hier meer over Het Betere Boek

 


Randprogrammatie 

Bib De Krook en het Willemsfonds vullen een randprogramma in, met o.m. een voorleesuurtje in de kinderbibliotheek(om 11u) en een kennismaking met De Krook (om 14u, door VormingPlus, gratis, wel vooraf inschrijven). Boekhandel Het Paard van Troje zet een boekenstand op in zowel de Minard als de Krook.

Het Willemsfonds biedt voor 35 euro een ochtendactiviteit aan in combinatie met toegang tot Het Betere Boek festival. Met twee voormiddagopties (10-12u): de Maeterlinckwandeling (vertrek aan het Veerleplein om 10u) of Het Franse ontbijt (in het Lakenmetershuis om 10.30u).
Inschrijving verplicht op het secretariaat (09-224 10 75 of info@willemsfonds.be )

Meer info: https://www.willemsfonds.be/betere-boek-franse-cultuurdag

Start van Het Betere Boek-programma op zaterdag 6 oktober om 12.30u (tot ca. 19u.), op twee locaties:

DE KROOK, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

MINARD, Walpoortstraat 15, 9000 Gent

Volledig programma op https://hetbetereboek.be/programma/

Meer info en tickets via https://hetbetereboek.be/tickets/

Coördinatie Het Betere Boek: katrien.schollaert@willemsfonds.be

Pers & Communicatie: Yarrid Dhooghe: yarrid.dhooghe@willemsfonds.be

+32 (0) 497 58 54 91