Focus Rusland op Het Betere Boek en in Literair Gent


Curator Johan de Boose stelde een gevarieerd en boeiend programma samen. Zelf brengt hij op vrijdagavond 13 oktober om 20u. in NEST zijn monoloog Bloedgetuigen, de theaterversie van zijn vuistdikke roman uit 2011. Dat boek becommentarieert de Tweede Wereldoorlog vanuit ons standpunt en voert zowel een Vlaamse collaborateur, een Russische ballerina als een Joodse soldaat onder Stalin op. Op zaterdag praat hij samen met striptekenaar Caryl Strzelecki op dezelfde locatie over zijn graphic novel Oktober  en in de Minard met muzikant Oleg Lysenko, tekenaar Koenraad Tinel en Jan Fabre/Troubleyn-actrice en productieleidster Barbara de Coninck en brengt De Boose in première de voorstelling Babel/De Rode Ruiterij.

Dichteres Miriam Van hee - op donderdagavond 12 oktober nog in Minard door de UGent gevierd voor haar 65ste verjaardag en het uitbrengen van haar nieuwe bundel Als werden wij ergens ontboden - leest samen met Nina Mouravi en Oleksiy Yudin op zaterdagmiddag poëzie voor op het NEST-Plein.

Verder staan er o.m. interviews geprogrammeerd met vertalers en Rusland- en Oost-Europareizigers en -kenners, een film van Chantal Akerman, een documenaire over ‘Jan Fabre at the State Hermitage Museum’, een muzikaal programma van het duo Jan Brokken en Marcel Worms, Els Snick over de Ruslandreis van Josep Roth in 1926, Koen Schoors over Rusland, en last but not least, de presentatie van genomineerden en winnaar van de debuutprijs De Bronzen Uil 2017.

De Bronzen Uil 2017: De afwezigen van Lieke Kézér
De Publieksprijs van de Bronzen Uil 2017: 
Een verhaal uit de Zonnestad van John-Alexander Janssen

Het volledige programma van Het Betere Boek, reserveringscontacten en meer info over alle gasten en de genomineerden voor De Bronzen Uil vindt u op  http://hetbetereboek.be/homepagina en http://hetbetereboek.be/gasten en http://hetbetereboek.be/genomineerden-2017

Lees op Literair Gent alvast het lemma over een van de Russische auteurs, Igor Severjanin:  http://www.literairgent.be/lexicon/auteurs/severjanin-igor/