Hertmans’ gedicht Gelukstraat, Gent op zijgevel terras Kunstencentrum Vooruit

Schrijver Stefan Hertmans, gelauwerd voor onder meer de autobiografische roman Oorlog en Terpentijn (2013), was op zijn verjaardag (64 jaar op 31 maart 2015) te gast in het literair programma Uitgelezen in de balzaal van Vooruit. En uitgerekend op die feestelijke dag werd zijn autobiografisch gedicht Gelukstraat, Gent, opnieuw gevisualiseerd op de zijgevel van Kunstencentrum Vooruit (Sint-Pietersnieuwstraat), bij de toegangstrap van het terras.

Het gedicht werd eerst gepubliceerd in de bundel Annunciaties (1997) en vanaf 2000 opgenomen in de Gentse Poëzieroute. Het tooide toen de grote zijgevel van Vooruit. In februari 2013 verdween het gedicht door de uitbreidingswerken voor een terras aan de Vooruit. Hopelijk doet het gedicht nu nieuwe lezers wegdromen bij een dichtregel als “O paradijselijk vergeten op gewone dagen, zij geloofd.”

In het literair programma Uitgelezen op 31 maart 2015 hield ook de Gentse burgemeester Daniel Termont een korte lofrede voor de jarige schrijver. Hij noemde Hertmans een “icoon die Gent belichaamt” in zijn literair werk. Hij onthulde via een videoboodschap dat hij nog vóór de publicatie van Oorlog en terpentijn een exemplaar van de uitgever kon en mocht lezen. Vervolgens overhandigde hij aan Hertmans een verjaardagsgeschenk in de vorm van een tekening van Hertmans door de Gentse kunstenaar Gipi (Pierre Gillis).

Voor info over de Gentse Poëzieroute en de initiatiefnemers zie op deze website in het Lexicon Evenementen/poezieroute-gent en onder Wandelingen/poezieroute

Voor uitgebreide info over Stefan Hertmans en Gent zie Hertmans,Stefan in het Lexicon op deze website.