Men hore [Anseele] in zijn eigen taal, zijn Gents dialect, de zo soepele, kernachtige spraak, ruig en ruw, zo geestig ondeugend en slecht gemanierd, een beetje canaljeus zelfs

Paul Kenis (1930)

HOMMAGEJAAR VOOR ROMAIN DECONINCK VANAF 31 MEI

Nieuws

Volkstheaterschrijver en -acteur Romain Deconinck (1915-1994) is inmiddels twintig jaar overleden en is op 7 december 2015 honderd jaar geleden geboren. Dat inspireerde enkele initiatiefnemers zoals Romain-vertolker en Taptoe-artiest Luk De Bruyker, “popkoning” Jean-Pierre Maeren en acteur Bob De Moor voor een grote hommage. In samenwerking met de Gentse huizen Amsab (Instituut voor sociale geschiedenis), Huis van Alijn (het vroegere Museum voor Volkskunde) en vzw Trefpunt (bekend van de Gentse Feesten) zal Rik Vandecaveye van de Minardschouwburg, de thuishaven van wijlen Romain Deconinck, de hommage coördineren. Schepen van Cultuur Annelies Storms noemde Deconinck ‘een theatermens pur sang’ en zegde de steun van Stad Gent voor het hommageprogramma toe.

Het Romain Deconinck-hommagejaar begint in het Huis van Alijn op zondag 31 mei met een café chantant en mogelijk een hulde aan de nog levende ‘Beren’ (dwz. de acteurs met wie Deconinck werkte).

Luk De Bruyker van figurentheater Taptoe speelde in 2005 de monoloog Ne lieuw mee tande, die geschreven en geregisseerd werd door Frank Van Laecke. De Bruyker vertolkte toen zelf de rol van Romain en wil die opvoering voor de hommage hernemen. In samenwerking met Minard-directeur Rik Vandecaveye en Yvonne Delcour, de weduwe van Deconinck, wil hij ook een jonger publiek aanspreken.

Tijdens de Gentse Feesten 2015 worden ook enkele stukken van Romain Deconinck heropgevoerd en organiseert de vzw Trefpunt een debat over Romain Deconinck, het Gentse dialect en de volkscultuur. Amsab-ISG maakt een nieuwe tentoonstelling over leven en werk van Romain Deconinck.

Op Deconincks geboortedag, 7 december 2015, en in de tweede week van januari 2016, is in de Minardschouwburg een Spectacle Coupé gepland, met sketches, theaterfragmenten, liedjes, interviews en beeld- en audiofragmenten.

Tenslotte wordt de biografie Romain Deconinck 1915-1994 (2005), van Björn Rzoska en Jaak Van Schoor, in een herwerkte editie gepubliceerd.

Eind 2012 werd het herstelde standbeeld van Romain Deconinck al teruggeplaatst op de trappen voor zijn Minardschouwburg. Bovendien heropenden Steven Segaert en Frederic Hautekeete, twee jonge Gentenaars, het voormalige pand van 't Gebed Zonder Eind als een nieuw Café Romain, dat volledig rond theaterheld Deconinck is opgebouwd. Binnen werd bij voorbeeld een volledige muur bekroond met oude foto’s van Romain en ‘zijn Beren’. Ook café Marimain, aan de andere kant, waar Deconinck zelf nog achter de toog stond, verwijst naar hem. Daarmee is het plein ook echt een verlengstuk geworden van de Minardschouwburg waar Deconinck zijn Gentse volksstukken ten tonele bracht.
In 2007 kreeg Deconinck ook al een nationale postzegelreeks aan hem gewijd, een grote zeldzaamheid voor de Belgische theatersector.

Lees meer over de Romain Deconinckhommage op AVS en Het Nieuwsblad ; meer uitleg en een overzicht van alle evenmenten op http://www.romain100.be/

Meer info over Romain Deconinck en Gent op deze website, in het Lexicon/Auteurs/Deconinck,Romain