Hommages Hugo Claus (1929-2008)

Con amore

Curator Marc Didden maakte voor BOZAR een multidisciplinaire tentoonstelling, die de veelzijdigheid van Hugo Claus beklemtoont: dichter, toneel- en romanschrijver, schilder, toneel- en filmregisseur. Hij putte uit archiefbeelden, foto’s, teksten en kunstwerken van Claus’ tijdgenoten (Karel Appel, James Ensor, jeugdvriend Roger Raveel) en van hedendaagse kunstenaars (Michaël Borremans, Thierry De Cordier, Sam Dillemans, Jan Vanriet). De expo in BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten herinnert ook aan optredens van Hugo Claus aldaar: zijn eerste tentoonstelling , de legendarische “Poëzie in het Paleis” en de protestavond tegen censuur na het geruchtmakende proces tegen Claus’ toneelstuk Masscheroen. Maar vooral is het een persoonlijke liefdesverklaring van de Brusselse filmregisseur, rockjournalist en columnist aan zijn vriend Hugo Claus,con amore.
De VRT maakte samen met Marc Didden ook een uitgebreid Claus-dossier en stelde materiaal van tien jaar geleden opnieuw beschikbaar. 

Meer info over de expo Hugo Claus. Con Amore, samengesteld door Marc Didden, in BOZAR tot 27 mei 2018

Ontdek Vijf keer Marc Didden uit liefde voor Hugo Claus bij VRT Nieuws


Achter vele maskers

De hele complexe schrijver Claus tot leven brengen. Hilde van Mieghem wil in de expo Hugo Claus. Achter vele maskers in het Letterenhuis in Antwerpen de complexiteit van Claus tot leven brengen. Niet alleen de veelzijdigheid van de schrijver die in zowat alle genres naar zijn hand zette, maar ook de creativiteit daarachter, in zijn jeugd, in zijn ontmoetingen, in zijn levensgenot, in zijn beslissingen. Samen met vormgever Niek Kortekaas heeft ze de persoonlijkheid achter die wisselende maskers opgehangen aan twee grote thema’s in Claus’ leven, oorlog en liefde, en ingedeeld in vier periodes, zijn jeugdjaren, zijn creatief openbloeien, zijn (mislukte) liefdes en Het verdriet van België. Van Mieghem putte daarvoor rijkelijk uit het Clausarchief in het Letterenhuis en uit bruiklenen van de Universiteit Antwerpen, waarin heel wat correspondentie en ook enkele zeldzame stukken voorkomen. De expo loopt nog tot zondag 1 juli.

Meer info over deze expo op hugo-claus-achter-vele-maskers

Familiealbum

Naast die expo's staat Hugo Claus dit voorjaar ook bij zijn uitgevers in de schijnwerpers.

Claus-professor Georges Wildemeersch stelt zijn nieuwste boek Hugo Claus, Familiealbum (uitgeverij Polis) voor bij De Slegte Antwerpen, waar ook nog een expo “Claus, familie en W.O.II” loopt. Familiealbum is een verrijkende aanvulling bij de in 2015 gepubliceerde biografie Hugo Claus, de jonge jaren en zoomt in op afstand van en inspiratie door het familieleven dat in Claus' dagboeken, agenda's en werkschriften werd opgetekend. 
Claus' vaste uitgever De Bezige Bij publiceert nieuwe selecties uit poëzie (Nieuwe tekeningen) en verhalen (Het verdriet staat niet alleen) en herdrukken van zijn succesvolste titels. En het tijdschrift Zacht Lawijd brengt in maart 2018 een themanummer Omtrent Hugo Claus uit.

Meer info bij uitgeverij Polis/Letterenhuis
en De Bezige Bij
en Zacht Lawijd


Lezingen, film, schilderijen

Behoud de Begeerte hield in vaste Claustraditie in de Bourlaschouwburg een “Hommage met oesters”, met o.m. een Clauslezing door Jeroen Olyslaegers en fragmenten voorgelezen door acteur Josse de Pauw.
Bij SPUI 25 in Amsterdam is er een dubbellezing over Claus’ familie en over zijn roman “De metsiers”. Nog in Amsterdam, bij Perdu benadert classicus Paul Claes de meester in “Het klemmende landschap van Hugo Claus”. En het Literatuurhuis in Utrecht vertoont de documentaire Clausfilm van John Albert Jansen “Wreed geluk”.

Cinema Zuid aan de Waalse Kaai in Antwerpen vertoont zes speelfilms van Claus: Het mes (naar gelijknamige novelle), De dans van de reiger, Mira (bewerking van Stijn Streuvels' De teleurgang van de Waterhoek), Vrijdag (met filmdebuut van Hilde van Mieghem), Het Sacrament (Omtrent Deedee) en De verlossing.

In Gent eerde het Poëziecentrum het werk van Claus met een herlezing van “De Oostakkerse gedichten” en Bibliotheek De Krook vult een Hugo Claus-verwijzingsvitrine. Die kreeg de tiel “Een Romein uit Oostakker”, want zo betitelde Cees Nooteboom hem in een herinnering aan zijn eerste bezoek bij Claus aan de Gentse Predikherenlei.

Schrijver-kunstenaar Pjeroo Roobjee selecteerde uit het plastische werk van Claus voor een expo in het Maurice Verbaet Center in Antwerpen.

De schoonste van Claus

Bovendien gaat het Letterenhuis samen met Radio 1 op zoek naar de mooiste zin van Claus. Na de verkiezing krijgt deze "Schoonste van Claus" een sacrale plaats in de stad. Wil je zelf meekiezen, raadpleeg dan kies-de-schoonste-van-claus op Radio 1.

Een overzicht van bijna alle Hugo Claushommages en -activiteiten vind je via zijn vaste uitgever De Bezige Bij