Luk de Bruyker Strafste Gentenaar 2017


In het Marriott-hotel aan de Korenlei in Gent werden dinsdagavond de eretitels voor De Strafste Gentenaar 2017 uitgereikt. Alle Gentenaars konden hun stem uitbrengen en mee beslissen wie hun strafste stadsgenoten waren. De vakjury koos uit de winnaars in de verschillende categorieën dan De Strafste Gentenaar van allemaal. De wedstrijd is een organisatie van de krant De Gentenaar en het Marriott-hotel Gent.

In de sector Cultuur en Media waren naast Luk de Bruyker ook de nieuwe Bibliotheek De Krook en de veelzijdige pop-up NEST in de oude stadsbibliotheek aan het Zuid genomineerd. 
Luk de Bruyker bleek uiteindelijk de Strafste Gentenaar in die categorie, maar kreeg aan het eind van de avond uit de handen van burgemeester Daniël Termont ook de eretitel Strafste Gentenaar van 2017 over alle sectoren heen. Hij volgde daarmee voetbalclub KAA Gent (landskampioen 2015) en het jaarlijkse muziekevenement OdeGand (2016) op, de vorige Strafste Gentenaar-winnaars.

Luk de Bruyker was decennia lang in Gent bekend als ‘Pierke Pierlala’, de kritische commentator die tijdens de Gentse Feesten en op andere Gentse evenementen zijn mening op de politieke en stedelijke actualiteit ventileerde en zelfs zijn burgemeester niet spaarde. Presentator Freek Braeckman noemde hem wel “de geestigste nonkel van Gent”.

Daarnaast was De Bruyker sinds 1968 poppenspeler bij het door hem gestichte Marionettentheater Taptoe, , dat vanaf 1973 versterkt met auteur-dramaturg Freek Neirynck uitgroeide tot een internationaal vermaard poppentheatergezelschap en tot driemaal toe Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen werd.
Theater Taptoe werd opgedoekt nadat de Vlaamse regering in 2009 de subsidies stopzette. De Bruyker schreef en speelde daarna in samenwerking met Alain Ongenaet (lichtontwerper/technicus) toch nog enkele avondvullende stukken, zoals de afscheidsvoorstelling “Eenmaal, andermaal…VERKOCHT !” en een remake van het Taptoesucces “Hemel”, gebaseerd op het oeuvre van de surrealistische schilder René Magritte. En ook De Bruykers masterclass volkstheater “Ne Lieuw mee Tande” waarin hij de bekende Gentse volkstheaterschrijver en -acteur Romain Deconinck opvoerde, in een scenario en regie van Frank van Laecke, werd een succes. Telkens gebeurde dit met ondersteuning door het Gentse stadsbestuur, waarvoor De Bruyker nu als Strafste Gentenaar nog eens officieel de puntjes op de i zette: "Toen de Vlaamse Gemeenschap ons heeft laten vallen, heeft het Gentse stadsbestuur dat nooit gedaan. Bedankt daarvoor. Alleen daarom zal ik altijd van Gent blijven houden. Het is en blijft mijn stad."

Afgelopen zomer bracht hij samen met de Gentse operazanger Koen Crucke een succesvol overzicht van Gentse liederen in een meertalig programma, Gent(s) Gedicht – Gent(s) Ge(be)zongen. Maar vooral in “Pappie” (boekuitgave Pappie: dagboek van het vergeten, 2017) speelde hij het voorbije jaar letterlijk de rol van zijn leven, toen hij in ruim honderd voorstellingen zijn aan dementie lijdende vader en zijn moeder opvoerde in een theaterstuk met twee poppen en zichzelf. 
De Bruyker droeg de prijs van Strafste Gentenaar dinsdagavond dan ook op aan zijn inmiddels overleden vader. "Hij heeft er recht op. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik er was en dat ik puppespeler ben geworden. Merci, pappie."

In de andere categorieën haalden Jolien D’Hoore (sport), Gent Jazz (evenement), topchef Michaël Vrijmoed (ondernemen), huisarts Jan de Maeseneer (academisch) en Sioen (muziek) de Strafste Gentenaar-prijzen binnen.

 

Meer info over alle Strafste Gentenaars van 2017: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180306_03393802

Bekijk de voorstelling van de kandidaat-Strafste Gentenaars en de prijsuitreiking bij de regionale televisie AVS:

http://www.avs.be/programmas/de-strafste-gentenaar en 

http://www.avs.be/avsnews/luk-de-bruyker-is-strafste-gentenaar

Meer over Luk de Bruykers poppentheaterstuk "Pappie" bij TAPTOE’s erf: http://www.taptoeserf.be/pappie.html