Rik Lanckrock overleden

De Gentse schrijver Rik Lancrock is op 89-jarige leeftijd overleden. In 1961 ontving hij de Letterkundige Prijs van de Stad Gent.

Rik Lanckrock kon niet zonder zijn pen leven: “Zonder schrijven, zonder voortdurend wikken en wegen van een woord, zonder engagementen mist mijn leven elke kleur”. Zijn omvangrijk oeuvre van recensies, kronieken, essays, cursiefjes, gedichten, haiku’s en aforismen is nooit gebundeld.
In 1987 verschenen nog zijn Aforistische overwegingen; in 1993 wijdde het tijdschrift Spectraal een jubileumnummer aan zijn 70ste verjaardag en in 2004 werd zijn werk nog eens opgerakeld in John Heuzels literaire tijdschrift Kruispunt. Maar zijn belangrijkste artikelen handelden over het Gentse theaterleven.
Van 1965 tot 1989 maakte hij zelfs deel uit van de raad van bestuur van NTGent. Hij steunde Romain Deconinck en het Gentse volkstoneel, maar bewonderde ook een intellectueel schrijver als Johan Daisne, waarvoor hij een studiecentrum hielp oprichten. “In 1943 las ik met stijgende geestdrift Johan Daisnes meesterlijke roman De trap van steen en wolken, niet beseffend dat dit werk een belangrijk keerpunt in mijn leven zou betekenen. Ik overdrijf zeker niet als ik beweer dat voornoemd boek een mijlpaal is in onze eigentijdse Vlaamse literatuur, “ vertelde hij in een interview met Jan Mestdagh in De Roode Vaan. Lanckrock schreef ook documentaire brochures over Toneelstudio ’50 en het vernieuwende Gentse Arcatheater en stelde dat theater niet los mocht staan van (ook politiek) engagement.
In 1961 ontving hij voor zijn Praatjes van een Humanist-kroniek op de nationale radio de Letterkundige Prijs van de Stad Gent. Hij stond daarin voor verdraagzaamheid en respect voor andere opvattingen. In 1945 was hij al medeoprichter van het letterkundig tijdschrift Arsenaal en in de jaren 1950 medewerker van de rubriek Geestesleven in de krant Vooruit.
Lanckrock was al enige tijd ziek. Zijn overlijden werd op 26 september bekendgemaakt.

Meer info over Rik Lanckrock op deze website, in het Lexicon/Auteurs/ Lanckrock, Rik en op de blog van journalist Ronny de Schepper: http://ronnydeschepper.com/

Lees Lanckrocks theaterrecensies op DBNL: http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=lanc003