kleine, niet te bedaren bruid met onder / je bed nog al je minnaars van vroeger / morsig feestvarken (...) / geschept uit de placenta van Leie en Schelde

Roel Richelieu van Londersele (2003)

SCHRIJVER ROBERT ANKER OVERLEDEN OP DAG DAT ZIJN GENTSE ROMAN VERSCHEEN

Nieuws

Robert Anker (°1946) debuteerde als dichter met Waar ik nog ben (1979), een bundel geïnspireerd op zijn jeugdjaren in het West-Friese dorp Oostwoud. Voor zijn poëziebundel Van het balkon (1983) kreeg hij de Jan Campert-prijs en voor Nieuwe veters (1987) de Herman Gorterprijs. Vanaf 1988 schreef hij ook proza, o.m. De thuiskomst van kapitein Rob (1992, bekroond met de F. Bordewijk-prijs), Vrouwenzand (1998) en Een soort Engeland (2001, Libris Literatuur Prijs). Met de roman Hajar en Daan, waarin hij zijn ervaringen als leraar verwerkte, veroverde hij een veel breder lezerspubliek. Anker was ook jarenlang poëziecriticus bij de Nederlandse krant Het Parool.

In Ankers laatste roman, In de wereld, is de hoofdpersoon een door de maatschappij uitgestoten man die eind 15de eeuw niet anders kan dan als zwerver op stap te gaan, "dood voor de wereld maar levend voor God". Het eerste en laatste hoofstuk speelt in de stad Gent.

De omvangrijke roman opent met een “Blijde inkomst”, namelijk die van de nieuwe hertog Karel de Stoute, die botst op de bekende jaarlijkse Sint-Livinusprocessie die de relikwieën van Sint-Lievens-Houtem terugbrengt naar de Gentse Sint-Baafsabdij. De blijde inkomst verloopt dat jaar, op 29 juni 1467, daardoor met wat opstootjes, vooraleer de processie gadegeslagen door duizenden Gentenaars langs de Steendam, Sint-Jacobs, Vrijdagmarkt de stad binnenkomt en door de Burgstraat en Hoogstraat inkeert naar de Savaanstraat en Braempoort. De auteur, die eerder al werd geprezen om zijn stilistisch meesterschap en zijn inlevingsvermogen, trekt de Gentse lezer met deze roman een andere wereld in, die soms wel heel erg lijkt op de onze. De historische setting verdoezelt niet dat het thema van het ontheemd zijn en nergens een plaats in de wereld vinden, erg hedendaags is.

Lees meer over Robert Anker op deredactie.be en nrc.nl/nieuws/2017/01/20/

Lees het “Gentse” begin van de roman In de wereld (2017) op: https://books.google.be/