Zoo stoot het Steen der Graven langs de Lieve, / symbool van leed en nooit verstorven klacht, / vooraan op ’t plein (...) / Een huizenrei van donkre weelde en pracht.

Adolf Herckenrath (1947)

Terug naar index

BERGS, BERT

(Oostende, 12.05.1945 - )

Pseudoniem van Robert Vandenberghe, emeritus hoogleraar UGent en Vlaamse thrillerschrijver. Vanaf 30 dagen (2015) kregen zijn thrillers een Gentse achtergrond.

Robert Vandenberghe was van 1969 tot 2011 hoogleraar Fysica en Sterrenkunde aan de Gentse universiteit. In 2011 nam hij definitief afscheid van het wetenschappelijk onderzoek en genoot hij volop van zijn hobby’s als muzikant en virtuele internetpiloot. Hij sprak geregeld voor allerlei verenigingen in Vlaanderen over zijn passie voor luchtvaart en bluesmuziek.

Onder het pseudoniem Bert Bergs begon hij in 2012 met het schrijven van thrillers, een genre dat uitstekend aanleunt bij de denkprocessen in het wetenschappelijk onderzoek. Geïnspireerd door zijn ervaring in de universitaire wereld en talrijke verblijven in het buitenland, debuteerde Bergs met Het duivelse recept (aanvankelijk in 2013 bij Bola in Oostakker uitgegeven, in 2021 opnieuw verschenen bij aquaZZ in Arnhem, Nederland).
Daarna volgde een historisch gefundeerde thriller, Cirkel twaalf (2013), die zich grotendeels in het politiek woelige Bulgarije van 2013 afspeelt. In 2014 verscheen Het Pi-algoritme (herdr. 2021), een verhaal dat zich vooral in Duitsland situeert.
In deze drie verhalen ging Bert Bergs uit van een professor van de Universiteit Gent, die in zijn beroepsactiviteiten ongewild in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Bergs’ vaste protagonist, freelance journalist Marc Ackein, gaat – zoals Kuifje – dikwijls op speurtocht in het buitenland en weet altijd het ingewikkelde raadsel uiteindelijk te ontrafelen.

Bert Bergs en Gent

Robert Vandenberghe, geboren West-Vlaming, woont sinds 1967 in Gent – met een korte onderbreking in de jaren 1974-1979 toen hij in buurgemeente Evergem gedomicilieerd was.
Zijn nieuwe Gentse omgeving en zijn werk bij de UGent stoffeerden zijn thrillers. In 30 dagen: wraak en moord in Gent (2015, herdr. 2019) kwam zowel de stad als de Gentse recherche op het voorplan. Zijn vaste hoofdpersonage Marc Ackein werkte daarin samen met Sara Vits, een jeugdvriendin en hoofdinspecteur bij de onderzoekspolitie.

Onder meer het Miljoenenkwartier, Portus Ganda, café Belga Queen, de door Jan Fabre met ham beklede zuilen van de universiteitsaula in de Volderstraat tijdens het kunstproject Over the Edges, het Sint-Baafsplein (met belfort, schouwburg, Sint-Baafskathedraal en Lam Gods), het Sint-Barbaracollege, de Gravensteenbezetting door studenten, het Geuzenhuis en de vrijmetselarij komen in beeld. Ook enkele locaties in de Gentse rand stofferen het verhaal: de Sint-Martinuskerk in Drongen bijvoorbeeld, of de Volvo-fabriek in Oostakker. Schrijver Bert Bergs heeft ook aandacht voor de taal van zijn personages: zo komt de combinatie van Frans met Gents dialect in het bourgeoismilieu aan bod.

De Ackein-Vitsreeks werd vervolledigd met nog drie thrillers: Coke in voorraad: drugs en moord in Gent (2016, herdr. 2020), Kopiekat: fraude en moord in Gent (2018) en Uit balans: chantage en moord in Gent (2020).

“Hij heeft de kracht van het vertellen, de snedigheid van een scenarist, en de rationaliteit van een wetenschapper,” zo karakteriseerde Lukas De Vos (Knack) Bert Bergs na het verschijnen van zijn thriller 30 Dagen. Hebban-lezer Peter van Bavel besloot: “thrillers die niet ver verwijderd waren van wat ons iedere dag zou kunnen overkomen. Ze verenigden een uitermate knap en superspannend verhaal met mooie woorden en taalvondsten. Een extra kwaliteit bestond uit de onderlinge strijd tussen justitie en media, te vinden onder één dak en zelfs onder één dekbed.” Hij noemde Uit balans verrassend en tegelijk “uitermate realistisch en geloofwaardig”.

[Redactie & Robert Vandenberghe]

Over Bert Bergs:

  • Geert Houck: Professor fysica wordt thrillerauteur, in: Radio2/Oost-Vlaanderen (24.06.2013), zie op radio2.be/oost-vlaanderen
  • Lukas de Vos: ‘30 dagen’ van Bert Bergs: “Verloren professoren”, in: knack.be (03.10.2016), zie op: knack.be/nieuws/boeken
  • Cees van Rhienen: Interview – Bert Bergs, in: ThrillZone (19.11.2016), zie op thrillzone.nl
  • Gino Ester: Oostende geboren professor op rust Bert Bergs schrijft Gentse thrillers en signeert op 21 september, in: Het nieuws van West-Vlaanderen (11.09.2019), zie op hetnieuwsvanwestvlaanderen.be
  • Marc Loy: Bert Bergs: Gents thrillerauteur met Oostendse roots, in: Krant van West-Vlaanderen – De Zeewacht (25.10.2019), ook overgenomen in Persberichten van Universiteit Gent (okt. 2019) en in Den Athenee, jg. 37 (2020), nr. 2
  • Peter van Bavel (De Perfecte Buren): The End, in: Hebban (online lezerscommunity; 06.12.2020), zie op: hebban.nl
  • Christel van Renterghem: Interview met Bert Bergs, in: In de kijker, Gent Leest (03.07.2021), zie op: gentleest.be/in-de-kijker
  • Overzicht oeuvre Bert Bergs: http://www.bertbergs.be/index_boeken.html