een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

LIPPENS, ERIK

(Waarschoot, 19.09.1942 - )

Gentse columnschrijver uit de Brugse Poort, de volkswijk waarover hij in 2010 een kroniek publiceerde.

Uit Waarschoot ingeweken Gentenaar die zich in 1965 aan de rand van de Brugse Poort vestigde, op de hoek van de Rooigemlaan met de Groendreef, boven Café au Boulevard. Later woonde hij in de Notelaarstraat.
Erik Lippens werkte als letterzetter bij de bekende Gentse drukkerij-uitgeverij Snoeck op de Begijnhoflaan. Na zijn ontslag ten gevolge van een reorganisatie, werkte hij voor de Sociale Dienst en Kringloopwinkel Brugse Poort als chauffeur-verhuizer. In 2015 verscheen zijn autobiografische Kroniek van een Waarschuutse geetepoeper, over het dorpsleven in zijn geboorteplaats vanaf het midden van de twintigste eeuw.

Lippens was lid van de Gentse schrijfclub De Schuunschgreivers van Bij’ De Vieze Gasten en debuteerde in 2007 in het driemaandelijks tijdschrift van de wijk, Ons Kommeere, met een column over de Kastanjestraat. Zijn volgende columns genereerden andere bijdragen over gebeurtenissen en memorabele persoonlijkheden in de Brugse Poort, een Gentse volkswijk buiten de 19de eeuwse gordel. Vooral een jongere generatie ontdekte zo dat de bekende schrijvers Richard Minne en Louis Paul Boon er hadden gewoond en gewerkt. In 2010 publiceerde Erik Lippens in eigen beheer een bundeling van die korte impressies, Een kroniek uit de Brugse Poort. Hij mengde zijn persoonlijke belevenissen en herinneringen met opgevangen verhalen uit zijn buurt, in een luchtige verteltrant, zonder literaire ambities. Hij was een goed observator en had aandacht voor de evolutie van de wijk en de veranderende migrantenstromen.

Zijn Kroniek uit de Brugse Poort opende met een vergelijking tussen Amsterdam en Gent, en tussen de Gentenaars in het algemeen en de bewoners van de Brugse Poort. Hij berichtte ook over de mosselsloep die in de jaren 1960 nog het kanaal Brugge-Gent opvoer en aanmeerde aan de Bargiekaai. Hij schreef over specifieke locaties, zoals de Groendreef, de Guislainbrug en het Fonteineplein en verhaalde geregeld over kleine evenementen in de wijk: de kermiskoers, een VRT-opnameploeg in de Haspelstraat (alias de ‘Pierkestroate’), het feest voor de Gentse barge met optreden van De Propere Fanfare en… een verblijf in het toenmalige Bijlokehospitaal. Op een bredere schaal schetste hij de teloorgegane cafécultuur, het uitzicht van de arbeiderswoningen, de kleine criminaliteit en de bevolkingsevolutie van deze lang achtergestelde Gentse volkswijk.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Erik Lippens

  • Erik Lippens: Een kroniek uit de Brugse Poort (2010), flapinfo
  • Ons Kommeere: vrie schuune gazette van de vieze gasten veur de Brugse Puurte, jrg. 1 (2007), nr. 1 en volgende afleveringen