Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

125 JAAR JEAN RAY

Nieuws

De Vriendenkring Jean Ray viert de 125ste geboortedag van de Gentse schrijver Jean Ray=John Flanders met een feestelijk programma van voordrachten, opvoeringen en nieuwe publicaties in Theater Tinnenpot op 7 juli 2012.

Jean Ray publiceerde meestal fantastische romans en verhalen, schreef detectives, sprookjes, scenario’s voor stripverhalen, gedichten en liederen, revueteksten en columns. Bovendien leverde hij talloze journalistieke bijdragen over de Gentse folklore.

Als Jean Ray schreef hij in het Frans voor volwassenen; voor zijn Nederlandse jeugdverhalen gebruikte hij meestal de naam John Flanders, o.a. voor de beruchte Vlaamse Filmpjes. Verder schreef hij onder talrijke andere pseudoniemen of publiceerde zijn Harry Dickson-verhalen anoniem. Hij debuteerde in 1925 met zijn eerste verhalenbundel, Les Contes du Whisky, maar werd vooral bekend met de (later verfilmde) roman Malpertuis (1943, geïnspireerd door het Gent van Jules de Bruycker).

Na zijn dood in 1964 kregen zowel zijn geboorte- als zijn sterfhuis in Gent een gedenkplaat. Ook werd elk decennium wel een nieuwe tentoonstelling en in 1998 zelfs een internationaal colloquium aan hem gewijd. In 2004 werd Jean Ray nog op ludieke wijze door Theater Taptoe in een totaalspektakel “herbegraven” op Campo Santo.

De Vriendenkring Jean Ray poogt zijn integrale oeuvre beschikbaar te maken. Zo geeft de Vriendenkring met grote regelmaat tweetalige facsimile-edities uit van nog nauwelijks te vinden titels, spit ze onbekende verhalen van Jean Ray boven en brengt ze de volledige Harry Dicksonreeks opnieuw uit voor een breed publiek.

Op zaterdag 7 juli viert de Vriendenkring Jean Ray de 125ste geboortedag van de schrijver die op 8 juli 1887 in Gent geboren werd. Het feestelijk programma in Theater Tinnenpot omvat voordrachten, opvoeringen en nieuwe publicaties. O.a. Anton Cogen & Gérard Gille lezen teksten van John Flanders=Jean Ray. Deelnemers aan de gedenkdag kunnen in “Het Maeterlinck Mysterie”-moord-stadsspel van Patrick Bernauw een code proberen te kraken, een moordenaar ontmaskeren en op zoek gaan naar het gestolen paneel van Het Lam Gods. Verder verschijnt een herdenkingsboek Jean Ray (John Flanders)–Dossier 125 met zeldzame teksten, foto’s, reportages, eerbetuigingen, brieven en documenten en wordt een dvd uitgebracht met 3 kortfilms van Jean Ray-verhalen: L’homme qui osa, La Choucroute, La Maison des Cigognes.

Ook het succesboek Malpertuis (filmeditie, in Nederlandse vertaling van Hubert Lampo) en de verfilming ervan op dubbel-dvd worden aangeboden, naast de nieuwste uitgave in de Harry Dickson-reeks.

Meer informatie over Jean Ray en Gent op deze website, in het Lexicon/ Auteurs/ Ray, Jean

Meer informatie over de Vriendenkring Jean Ray en de nieuwste uitgaven op http://www.jeanray.be/