Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

CHRISTOPHE VEKEMAN WINT PROZAPRIJS PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Nieuws

Christophe Vekeman (Temse, 1972) krijgt de prozaprijs van de provincie Oost-Vlaanderen voor Hotel-Rozenstok, een satirische roman die getuigt van zijn groot stilistisch talent, humor en spitsvondige taal. De roman steekt vol zelfspot en wisselt banaliteit af met hoogdravende formuleringen, realiteit met fantasie, speelse lichtheid met tragiek.

Hotel Rozenstok stond eerder op de longlist van de ECI Literatuurprijs. Dit jaar verschenen ook Vekemans (auto-)biografie Johnny Paycheck, waarin de auteur countrymuziek probeert uit te leggen aan de lezer, en de nieuwe dichtbundel Dit is geen slaapkamer meer nu.

De Provincie Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks twee prijzen uit voor letterkunde, om de drie jaar bestemd voor dezelfde genres. Dit jaar bekroont de jury proza en essay/monografie. De laureaat krijgt telkens een bedrag van 5.000 euro. Voor de prozaprijs werden 47 werken ingediend.

Vekeman werkte vorig jaar ook mee aan Dirk Leymans informatieve boek over beroemde romanpersonages, Lezen, een gebruiksaanwijzing, W.F. Hermans-schrijfmachineboek Nooit meer typen, en bundelde een selectie verhalen en columns van de overleden auteur en Gorki-zanger Luc de Vos in De roes van het heden. In 1999 debuteerde Vekeman met Alle mussen zullen sterven (1999), inmiddels verschenen nog verhalen, essays, gedichten en de romans Iedereen kan het (2001), Een borrel met Barry (2005), Lege jurken (2008), 49 Manieren om de dag door te komen (2010), Een uitzonderlijke vrouw (2012) en Marie (2013).
Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit Gent, is vaste medewerker van de Vlaamse krant De Morgen, staat geregeld als performer van eigen werk op de Vlaamse en Nederlandse podia en maakt deel uit van het Nightwriterscollectief.

Meer info op deredactie.be

Christophe Vekeman op het Alles uit de kast-festival in de Gentse bibliotheek (ism Vooruit & REC): www.youtube.com