De stad was vol vreuchden in alder manieren / Men sach de straten behanghen, de husen versieren, / (...) / De straten laghen vol groote vieren

Lieven Bautken (1500)

DAVID TROCH STADSDICHTER 2014-2016

Nieuws

David Troch werd op 1 mei aangesteld als vierde stadsdichter van Gent, voor de periode 2014-2016. Hij is unaniem voorgedragen door de eerste stadsdichter van Gent en deskundigen uit het Poëziecentrum, van Behoud de Begeerte en Creatief Schrijven. Zijn opdracht behelst het schrijven van minstens zes gedichten per jaar, bovenop een aantal zijn rol in enkele stedelijke evenementen. Dat programma is in voorbereiding.

Troch volgt in het rijtje Roel Richelieu Van Londersele, Erwin Mortier en Peter Verhelst op. Tussenin lost een officiële stadscomponist de dichters af; dat was de vorige twee jaar An Pierlé.

David Troch (° Bonheiden, 1977) debuteerde in 2008 bij het Poëziecentrum met de dichtbundel laat[avond]taal. In 2010 won hij de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, in 2013 de Herman de Coninck Publiekprijs voor zijn gedicht “Gezel” uit zijn tweede bundel Buiten westen.

Troch was in 2010 al Gents Ambassadeur van het stadsgedicht. Voor Gedichtendag/-nacht 2011 schreef hij in opdracht van de Gentse bibliotheek het bladwijzergedicht “luisterrijk”.

Hij is niet enkel actief in de poëziewereld en in schrijfworkshops bij vzw Wisper, maar werkte ook in de pr- en communicatiesector voor o.a. Paramount en Universal Music en schreef korte verhalen. Hij won ooit de Gerard Vermeerschprijs voor monologen en publiceerde in Snoecks, Het Liegend Konijn, Poëziekrant, De Gids, De Brakke Hond en Deus Ex Machina. Als literair redacteur was hij verbonden aan Meander en Gierik/NVT en stond hij mee aan de wieg van het Gentse tijdschrift Kluger Hans. Hij is gehuwd met ex-Humo-huisdichteres Sylvie Marie, met wie hij vaak samen optreedt in duogedichten.

Troch lanceerde bij zijn benoeming als stadsdichter meteen zijn eerste stadsgedicht “Gent en ik”, dat zijn verhouding met de Arteveldestad waar hij nu vijf jaar woont al op scherp stelt.

Schepen van Cultuur Annelies Storms beklemtoonde Trochs gedrevenheid en humor en de binding van de dichter met een zeer divers publiek, zowel jongeren als ouderen, oude en nieuwe gentenaren. Troch zelf riep via de pers op om de gedichten van zijn voorgangers en gedichten over Gent te vertalen in elke taal die in de stad Gent te horen is “Hoe mooi wordt het als poëzie grenzen doet vervagen,” stelde hij.

David Troch leest het gedicht waarmee hij in 2013 de Herman de Coninck Publieksprijs won: http://www.cobra.be/cm/cobra/videozone/archief/boek/1.1537980

Vertaal zijn stadsgedichten en volg David Troch op zijn website: http://davidtroch.wordpress.com/

Lees een selectie vorige Gentse stadsgedichten op Literair Gent: Stadsgedichten