De Tigris en de Euphrates vergaderen ineen, ghelijc te Ghend de Leye ende de Schelde

Joos van Ghistel (ca. 1485)

Terug naar index

BALLEGEER, JOHAN

(Lissewege, 09.03.1927 - Lissewege, 01.01.2006)

Vlaams historicus, hoofdredacteur van Rond de Poldertorens, tijdschrift voor geschiedenis en archeologie, conservator van het Sincfalamuseum – museum van de Zwinstreek, maar vooral auteur van talrijke jeugdboeken alsook heemkundige en toeristische bijdragen.

Als onderwijzer zette hij zich in de jaren 1950-1960 af tegen de toen op school gebruikte Noord- Nederlandse boekjes en ging hij zelf jeugdliteratuur schrijven.
De meeste jeugdboeken zijn historische verhalen, voornamelijk uit het Vlaamse verleden, waarin vaak een vastbesloten meisje het hoofdpersonage is.

Geen meiden aan boord!’ (1986), ook vertaald naar het Frans en het Duits, werd zijn meest bekroonde werk met o.a. de Jacob Van Maerlantprijs voor het jeugdboek (1987), de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (1987) en de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur (1989).

Naast de vele jeugdboeken schreef Johan Ballegeer ook romans voor volwassenen en publiceerde hij honderden bijdragen over de geschiedenis van Lissewege en de Zwinstreek. Over Brugge verscheen van zijn hand o.m. Gids voor oud Brugge (1983) en Stadhuis Brugge (1987).

Johan Ballegeer en Gent

In We trouwen als de keizer komt (1990) staat Lieven Bauwens centraal, de Gentse industrieel bekend om het uit Engeland naar het continent smokkelen vande “Mule Jenny”. Deze geperfectioneerde spinmachine en de meegekomen Engelse technici liggen aan de basis van de Industriële Revolutie en met name van de katoennijverheid in Vlaanderen.

De ridders van de Groene Tente (1970) is een verhaal over de “Groententers”, een bende struikrovers, vogelvrijverklaarden die zich in de Vlaamse bossen verschuilen. Ze worden bewapend door drie Gentse leiders om de strijd aan te gaan tegen hertog Filips de Goede op het ogenblik dat deze in 1452 een belasting op het zout wil invoeren.

[Corine de Wilde]

Over Johan Ballegeer: