Mijn gezant vermoordden ze, mijn kasteel verbrandden ze / (...) God sta bij de heer die 't als lot beschoren kreeg / te tuchtigen zulk een bende.

Frans Gunnar Bengtsson (1950)

Terug naar index

BAUWENS, JAN

(Gent, 10.09.1924 - )

Journalist, uitgever (Aurelia-boeken), romanschrijver, scenarioschrijver, auteur van reisgidsen, romans, jeugdliteratuur en enkele wetenschappelijke publicaties (o.m. over Arabistiek). Hij studeerde Oosterse filologie, Arabistiek, aan de Gentse universiteit, was nadien reclameschrijver om den brode en directielid van bedrijven in o.m. Gent, Antwerpen, Brussel en Turnhout.
Hij woonde op verschillende adressen in Gent: geboren in de Yperstraat (thans Iepenstraat), verhuisde hij vanaf december 1924 naar de Blekersdijk; vanaf november 1926 was hij gevestigd in de Leisteeg (thans Tiebaertsteeg); vanaf mei 1929 in de Kortrijksepoortstraat; vanaf februari 1941 in de Sint-Lievensstraat (thans Sint-Lievenspoortstraat); vanaf november 1941 aan de Kortrijksesteenweg; nadien woonde hij in de Marnixstraat en vanaf oktober 1979 in de Veldstraat. In oktober 1984 verhuisde hij naar Brussel.

Op 57-jarige leeftijd schreef Jan G. Bauwens zijn debuutroman De Boerenkroniek (1982). Later volgde nog het jeugdboek Koning Horeman (1983).
De Boerenkroniek speelt zich af in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het is een familieroman, een verhaal over het dagelijkse leven van gewone mensen. In het eerste gedeelte wordt een Oostakkers boerengezin getekend; in het tweede gedeelte verplaatst de actie zich naar “de grote stad”, waar de hoofdpersoon verzeilt in een typisch bourgeoisiemilieu.

[Frans Heymans]