Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

Terug naar index

BINDING, RUDOLF G.

(Basel, 13.08.1867 - Starnberg, Bayern, 04.08.1938)

Duitse auteur van kortverhalen, novellen, poëzie en essays. Na een militaire carrière tot het einde van de Eerste Wereldoorlog (hij bracht het tot Rittmeister en Staboffizier) legde hij zich vooral toe op de literatuur en op de paardenfokkerij. In 1934 werd hij voorzitter van de Deutsche Akademie der Dichtung.

Door velen werd hij als dé Duitse nationale dichter van zijn tijd beschouwd. Zijn ongemene populariteit werd door de nationaal-socialisten propagandistisch misbruikt, wat hij zich blijkbaar naïef liet welgevallen.

Oplagen van ruim een half miljoen exemplaren voor zijn novellen Opfergang (1912) en Moselfahrt aus Liebeskummer (1932) – beide verfilmd – maar ook talrijke heruitgaven van zijn werken zeggen veel over zijn populariteit. Andere titels zijn Legenden der Zeit (1909) en het autobiografische Erlebtes Leben (1928). In 1979 verscheen Das große Rudolf-G.-Binding-Buch : eine Auswahl aus dem Werk.

Legenden der Zeit bevat een viertal verhalen. Eén daarvan, Das Peitschchen: eine Weihnachtsgeschichte, drei Kindern erzählt (p. 108-120), speelt zich af tijdens een kerstmarkt op het plein voor de Gentse Sint-Baafskathedraal. Vergezeld van zijn moeder en gezeten op een ezeltje bezorgt “das Jesuskind” er de drie kinderen van een stalletjeshoudster een mooie kerst.

[Frans Heymans]

Over Rudolf G. Binding:

Interne links

[Fragmenten] Das Peitschchen