Mijn gezant vermoordden ze, mijn kasteel verbrandden ze / (...) God sta bij de heer die 't als lot beschoren kreeg / te tuchtigen zulk een bende.

Frans Gunnar Bengtsson (1950)

Terug naar index

Citybooks Gent

(2015)

Citybooks Gent is een collectieve publicatie, samengesteld door deBuren (Brussel) en het STAM (Stadsmuseum Gent). Het boek werd in het STAM voorgesteld op 28 augustus 2015 en bevat verhalen van vijf auteurs die in de Arteveldestad verbleven: de Nederlandse auteurs Wim Brands en Niña Weijers, de Spaanse schrijfster Angeles Caso, de Duitse historicus Karl Schlögel en de Gentse auteur Annelies Verbeke. Fotografe Sanne de Wilde completeerde het boek en de gelijknamige Citybooks Gent-expo in het STAM (12 juni - 30 augustus 2015) met een fotografisch portret van de stad Gent.
Voor meer informatie, zie bij de afzonderlijke auteursnamen in het Lexicon.

De auteurs en bijdragetitels van Citybooks Gent op een rijtje:
Wim Brands: “De fanfare die een olifant opat
Angeles Caso: “Una cancion de amor para gante” (Een liefdeslied voor Gent)
Karl Schlögel: “Gentein europäisches Panorama: Henri van de Velde, Edmond Sacré, Henri Pirenne” (Gent – een Europees panorama)
Annelies Verbeke: “Woonplaats
Niña Weijers: “Eclips
Lees of beluister ze meteen op http://www.citybooks.eu/nl/steden/p/detail/gent

Het project Citybooks werd op 25 september 2010 gelanceerd in Oostende.
Auteurs, fotografen en videasten resideren in opdracht van het Vlaams-Nederlands huis deBuren in een specifieke stad en maken er nieuwe stadsportretten die men overal ter wereld gratis kan lezen, beluisteren, bekijken en downloaden. De citybooks worden in diverse formaten aangeboden, als tekst, e-book en podcast, en in het Nederlands, het Frans en het Engels. Ook vierentwintig foto’s en evenveel videofilmpjes van één minuut bieden een verrassend nieuw beeld van elke stad; voor die City One Minutes wordt samengewerkt met The One Minute Foundation.
Naast Oostende en Gent kwamen tot 2019 inmiddels nog vijfentwintig andere steden aan bod. Alle citybooks samen moeten een netwerk van Verenigde Steden van Europa vormen; met de meeste daarvan onderhielden de Lage Landen al lange tijd culturele banden. Maar ook van niet-Europese steden (in Zuid-Afrika, Indonesië, Armenië, Georgië) verschenen al unieke Citybooks-stadsportretten.

[redactie]

Over Citybooks Gent