Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

Terug naar index

DE MOOR, PAUL

(Wetteren, 05.05.1957 - )

Auteur van jeugdboeken en toeristische publicaties, freelance journalist voor De Standaard, Het Laatste Nieuws en enkele tijdschriften. Hij was van 1994 tot 1997 journalist en presentator voor het VRT-programma “Vlaanderen Vakantieland”. Voor Canvas volgde hij in een driedelige reportage samen met Lukas van der Taelen de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom tijdens De omweg naar Santiago.
In 1995 debuteerde hij als jeugdauteur met Hemelhoog op de regenboog. Geregeld nam hij kunstenaars als uitgangspunt voor zijn jeugdboeken. Zo is En iedereen ging op zijn mieren zitten (2008) een ode aan de Zweedse designer/ontwerper Ake Axelsson en zette het jeugdboek De schilder, de duif en de dingen (2009) Roger Raveel in de kijker. In 2011 verscheen nog Luc Tuymans: schilderen op ijs.
Voor Zo moet het gaan als er iemand is (2006) ontving hij de Provinciale Prijs van Oost~Vlaanderen voor Kinder- en Jeugdliteratuur.

P. de Moor en Gent De Moor woonde slechts enkele maanden in de Gentse Savaanstraat. Zijn band met Gent situeert zich veeleer in de korte literaire zijsprongetjes in zijn toeristische publicaties, zoals tijdens het wandelinterview met Jean-Jacques Cassiman door de Gentse kuip, dat is opgenomen in De plek: op stap met 10 boeiende Vlamingen naar hun favoriete plek in België (2002).
In Het Laatste Nieuws van 1 oktober 2005 publiceerde hij een wandeltraject Schilderachtige en lekkere plekjes in de Arteveldestad. Ook in recentere, meer algemene reisgidsen wees hij nog geregeld op verborgen Gentse parels.

[Petra van Poucke]

Over P. de Moor: