Men hore [Anseele] in zijn eigen taal, zijn Gents dialect, de zo soepele, kernachtige spraak, ruig en ruw, zo geestig ondeugend en slecht gemanierd, een beetje canaljeus zelfs

Paul Kenis (1930)

Terug naar index

De toren met boeken

(2005)

De toren met boeken is een kinderprentenboek, gepubliceerd in november 2005. Het werd in februari 2004 gekozen als beste studentenproject van de jaarlijkse Jokerweek, georganiseerd door de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Gentse universiteit. Het thema was de universiteitsbibliotheek van Henry van de Velde (1863-1957).
In het boek zijn tekeningen en teksten op rijm gelijkwaardig. Het werd ontworpen, geschreven en getekend door een collectief van zes studenten: Dieter Callewaert, Renate de Martelaere, Vera de Martelaere, Jivannah Godefroid, Mieke Puttemans en Frederik van Vlaenderen.

De toren met boeken en Gent

Het centrale thema in het boek is, hoe om te gaan met eenzaamheid en gebrek aan aandacht. Het allegorische verhaal gaat over de verwaarlozing van de Gentse Boekentoren. De prenten roepen levendig de aangehaalde emoties op. De vergelijking met de drie vermaarde Gentse torens leidt de verhaallijn in; de informatieve en verhalende rijkdom die in de bibliotheek van Van de Velde opgeslagen ligt, vormt het troostend sluitstuk. Tegelijk zoekt De toren met boeken door en voor dit unieke Gentse monument de aandacht van kinderen voor erfgoed en monumentenzorg.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over De toren met boeken:** **