Les navires, les bateaux à vapeur de Londres et de Liverpool avaient l'air de passer au milieu du jardin.

Maurice Maeterlinck (1948)

Terug naar index

DESSON, PAUL

(Aalst, 16.09.1947 - )

Pseudoniem van Luc van den Bossche, advocaat, socialistisch politicus en dichter.
Hij studeerde en werd doctor in de Rechten aan de Gentse universiteit. Daar reeds viel hij op als studentenleider. Hij was o.m. voorzitter van het Faculteitsconvent.
Hij begon zijn loopbaan als advocaat. In 1981 werd hij volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Gent-Eeklo. Van 1988 tot 2003 was hij minister, zowel in de Vlaamse als in de federale regeringen, en daar verwierf hij de reputatie, een behendig manager te zijn. In 2003 verliet hij de politiek en werd hij gedelegeerd bestuurder van “Brussels International Airport Company”.

Op een korte onderbreking na woonde hij van 1955 tot 2002 in Gent, nl. in de Paul Fredericqstraat, de Warnefordstraat, de Distelstraat, de Prinses Clementinalaan en de Frère Orbanlaan. Nu woont hij opnieuw in Aalst.

Van zijn hand verschenen een reeks non-fictie-werken die alle verband houden met zijn politieke activiteiten, o.m. Informatica en privacy (1980) en Vreemdelingen midden in de crisis (1984).

In 1967 bracht hij (onder het pseudoniem Paul Desson) in de Lierse reeks De bladen voor de poëzie zijn tot nog toe enige literaire publicatie, Aarde in de huid. Ze bevat achttien korte gedichten. De soms hermetische beeldspraak is vaak ontleend aan de vier elementen: water, vuur, aarde en lucht. De toonaard is vrij somber, de doodsgedachte is er overwegend in aanwezig.
Hoewel hij geen andere gedichten meer uitgaf, bleef hij actief met poëzie begaan. Momenteel werkt hij aan een nieuwe bundel.

[Frank Beke]

Over P. Desson: