En is het niet aan het oude ras van trotse burgers, aan de verbeten, bijna religieuze arbeidslust (...), dat de stad die morele, intellectuele en fysieke kracht dankt.

Giuseppe Ungaretti (1933)

Terug naar index

IVANOV, SACHA

(ps. v. Rachel Ysebie-Van Overbeke) (Gent, 07.03.1888 - Gent, 31.07.1943)

Onderwijzeres, winkelierster en schrijfster van (pulp)verhalen. Zij was de echtgenote van de Gentse auteur René Ysebie (ps.: Reinier Ysabie). Haar pseudoniem kwam van haar naam als gehuwde vrouw, Ysebie-Van Overbeke, waarbij de Y werd veranderd in I.

Vanaf haar geboorte woonde zij in de Zaaimanstraat (thans Dobbelslot, tussen de Sint-Margrietstraat en de Tichelrei). In 1908 verhuisde zij naar de Rodelijvekensstraat, in 1923 naar Sint-Martens-Latem en later naar Leuven. In 1938 keerde zij terug naar Gent en woonde zij aan de Geldmunt.

Van 1936 tot aan haar dood schreef zij ruim 290 wekelijks verschijnende populaire verhaaltjes in de reeks Ivanov’s verteluurtjes (in het Frans Récits express) maar er waren ook deIivanov’s romans en de Ivanov’s kleine romans. Vanaf 1942 verschenen de nieuwe nummers in Ons rakkersblad, het striptijdschrift van haar eigen “Rakkersclub”.

Het succesrijke handelsmerk van de Ivanov-boekjes werd na haar dood nog verzilverd met heruitgaven van vroegere titels maar ook met werk van haar echtgenoot, hun dochter Regina en hun schoonzoon Antoon Mortier, o.m. in de reeksen Ivanov’s verteluurtjes, Ivanov’s detectiveromans, Ivanonv’s nieuwe kleine romans en Ivanov’s grote vervolgromans.

Voor Ivanov’s publicaties was in Leuven in 1935 een uitgeverij opgericht, geleid door René Ysebie. Vanaf 1939; na hun terugkeer naar Gent, was deze uitgeverij gevestigd in de Zeugsteeg-Geldmunt. Vanaf 1943 werd zij “Ivanov’s Uitgaven” genoemd.

In 1997 organiseerde de Koninklijke Dekenij Patershol, tijdens de Patersholfeesten, een tentoonstelling over de “Ivanovskes”. Deze ging door in de gewezen brouwerij van het Caermersklooster (Trommelstraat). Ze was getiteld: “Toen opa nog een rakker was”.

[Frans Heymans]

Over Ivanov:

  • Ko Thurn: Sacha Ivanov is niet overleden…, in: Wij, Vlaams-nationaal, 7 oktober 1982
  • N. Maddens: Herinneringen van een “Rakker” aan Ivanov’s verteluurtjes, in: Wij, Vlaams-nationaal, 4 november 1982. Met aanvullingen en rechtzettingen van het vorige
  • Toen opa nog een rakker was, in: Patersholnieuws : driemaandelijkse buurtkrant, jrg. 12 (1997), nr. 3, p. 4
  • Roger van Bockstaele: Officiële opening van de tentoonstelling “Toen opa nog een rakker was, in: Patersholnieuws : driemaandelijkse buurtkrant, jrg. 12 (1997), nr. 4, p. 8-9