De stad was vol vreuchden in alder manieren / Men sach de straten behanghen, de husen versieren, / (...) / De straten laghen vol groote vieren

Lieven Bautken (1500)

Terug naar index

KEPPENS, JAN

(Gent, 20.04.1953 – )

Het grootste deel van zijn leven bracht Keppens door in Lokeren, waar hij nog steeds woont. Ooit was hij een jonge tennisbelofte, later een gepassioneerde golfer, maar beide activiteiten moest hij om gezondheidsredenen opgeven.
Keppens studeerde aan het Brusselse Hoger Instituut voor Sociaal en Kultureel Werk (HISKW), maar beoefende eerder “twaalf stielen en dertien ongelukken” als handelaar in curiosa, bouwvakker, freelance journalist, ghostwriter en magazijnier.
Weinig succes oogstte hij met een filmscenario dat hij daarom herwerkte tot een psychologische roman, zijn debuut Vingerwijzing (1979). Na bijna twee decennia stilte debuteerde hij opnieuw met De vingerafdrukken van God (1997). Die lichtvoetige “kroniek van een huwelijk” werd door de enen enthousiast onthaald en door anderen verketterd. Zijn Dagboek van een bobo (2004) was dan weer een filmscenario voor de Vlaamse tv-zender VTM.
Met de adolescentenroman Sorry dat ik leef (2008) kende hij meer succes. Deze hedendaagse roman over schuldgevoelens bij de 16-jarige Mathilde, naar aanleiding van de dood van haar moeder, verscheen bij Manteau. Keppens schreef ook columns, o.a. voor het magazine çava? van de christelijke mutualiteit en bedreef politieke satire in het Lokerse dialect in het jaarkrantje De Nieven Asgranten (‘asgrant' is Lokers dialect voor vrijpostig). Over golfsport en literatuur publiceerde hij geestige beschouwingen en verhalen, gebundeld als Golf: de heroïne van de veertiger (2012).

[Frans Heymans]

Over J. Keppens

  • Dirk van Reusel: Jan Keppens debuteert met liefdesroman over huwelijk, in: Gazet van Antwerpen/Waasland (11.10.1997), p.4
  • Dirk van Reusel: Jan Keppens kruipt in huid van tienermeid, in: Gazet van Antwerpen/Waasland (17.09.2008), p.20
  • Jan Keppens-website, zie op www.jankeppens.be