een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

Literaire Lente in Gent

(2006-2009)

Sedert 2000 organiseert Boek.be, de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak (boekverkopers, uitgevers en boekenimporteurs) jaarlijks, tijdens de hele de maand april en onder de titel Literaire Lente, in gans Vlaanderen een ruime promotie-actie. Dan worden door de Vlaamse boekhandels 24 titels uit het nieuwe voorjaarsaanbod geselecteerd en extra in de schijnwerper gesteld via de pers, de boekhandels en de bibliotheken. Dit gebeurt o.m. met tal van ontmoetingen met de betrokken auteurs.

In Gent werd daarop vanaf 2006 ingespeeld met een literair festival. Daarvoor bundelden diverse actoren de krachten om voor het Gentse publiek een programmatie “Literaire Lente in Gent” uit te werken: de Stedelijke Openbare Bibliotheek, de Gentse universiteit, het Poëziecentrum, het Kunstencentrum Vooruit, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), het Muziekcentrum De Bijloke, het collectief Krikri, Boekbeeld, meerdere Gentse boekhandels,…
Het Gentse festival startte telkens in de Stedelijke Openbare Bibliotheek, met het slotfeest van de Jeugdboekenweek. In 2010 werd het Gentse festival, in opdracht van de Stad, gecoördineerd door Els Steegmans (Schrijverspodium). Vanaf 2009 nodigt de bibliotheek een Gentse auteur uit van de lijst van 24. Die wordt geselecteerd en uitgenodigd voor een extra editie van de Paarse Zetel (2009: Bart Koubaa, 2010: Christophe Vekeman).
In 2007, 2008 en 2009 werd in het Kunstencentrum Vooruit een groots openingsfeest georganiseerd (zie daarover de aparte bijdrage in dit Lexicon, onder de titel “Zogezegd in Gent“. In 2010 werd de Literaire Lente in Gent niet herhaald).
In 2010 werd de “Zogezegd in Gent” Lente” niet herhaald in Gent. Een stedelijke werkgroep “Letterenbeleid” bezon zich dan over de vraag welk soort literair stadsfestival in welke periode best aansluit bij wat er op literair vlak leeft in Gent.

[Myriam Verreycken]

Over de Literaire Lente:

  • Gent geeft aftrap Literaire Lente, in: De Standaard, 23 februari 2007
  • Geert Cels: Gent wil zich meer profileren als boekenstad, in: De Standaard, 26 maart 2010