Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

Terug naar index

POLIDORI, JOHN WILLIAM

(Londen, 07.09.1795 - Londen, 24.08.1821)

Engelse auteur van romans, poëzie, toneelwerk en een dagboek, tevens (mislukt) arts.
Literair is hij vooral nog gekend voor zijn The Vampyre (1819) dat het eerste echte vampierverhaal in de Engelse letteren zou zijn. Het was een vervolg op, of een bewerking van A Fragment, Lord Byrons aanzet tot vampierverhaal; aanvankelijk werd Polidori’s verhaal trouwens aan Byron toegewezen. Het werk verscheen in 2003 in het Nederlands, onder de titel De Vampier.

Bij zijn vlucht uit Engeland, in het voorjaar van 1816, huurde Byron de toen 21-jarige Polidori in als lijfarts. In september van hetzelfde jaar ontsloeg hij hem al.

Over zijn tijdelijk samenzijn met Byron schreef Polidori een reisverslag dat pas in 1911 (en dan nog gecensureerd) werd uitgegeven onder de titel The Diary of John Polidori.
Waar Byron – in een brief van 1 mei 1816 aan zijn vriend John Cam Hobhouse – slechts enkele lijnen (en dan nog terloops) wijdde aan hun bezoek aan Gent, ging Polidori in zijn Diary veel uitvoeriger in op dat verblijf in de stad die hij prees: “Deze stad heeft alle schoonheid van Brugge, maar dan op grotere schaal (...).

[Frans Heymans]

Over John William Polidori:

Interne links

[Fragmenten] Bezoek aan Gent
[Auteurs] Byron, George Gordon (Lord)