That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

Terug naar index

Uitgelezen

(2003- )

Sedert oktober 2003 in het Gentse Kunstencentrum Vooruit georganiseerd “live” literair boekenprogramma. Het is een initiatief van Vooruit in samenwerking met dagblad De Morgen, Boekhandel Walry en de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent. Elk seizoen wordt in mei afgesloten met een speciale laatste editie.

Uitgelezen spreekt een uitermate divers publiek van zowat 250 tot 300 “graaglezers” aan.
Het is een gevarieerd actueel literair programma dat balanceert “tussen ernst en luim”, zoals een recensent ooit schreef. Het steunt op een vaste formule: freelance journaliste Fien Sabbe modereert een panel van twee vaste en twee wisselende gasten die samen drie recente boeken bespreken. De vaste gasten zijn journaliste Anna Luyten en minister van Staat Jos Geysels. De boeken worden door een redactie (Marianne de Baere, Steven Heene, Fien Sabbe, Peter van den Eede) vooraf geselecteerd: telkens drie actuele romans rond een bepaald thema. De nadruk ligt op recent proza, op poëzie en op heruitgebrachte klassiekers maar ook non-fictie-titels komen bij tijd en wijle aan bod. Naast het becommentariëren van deze drie “Boeken op Tafel”, mogen de panelleden een lans breken voor hun meest favoriete boek aller tijden (hun zogenaamde “Signalementen”) die gretig genoteerd worden door het publiek.
Aan het begin en het einde van elke aflevering is er een kort muzikaal optreden en tussendoor is er een speciale act (een auteur leest voor uit eigen werk of werk van collega’s, brengt een pamflet…) en een boekentombola. Boekhandel Walry is present met een boekenstand. Aansluitend presenteert de Stedelijke Openbare Bibliotheek (hoofdbibliotheek) op haar afdeling Literatuur en in haar catalogus een keuze van boeken rond het thema van de maand.

Uitgelezen op reis

Wegens het grote succes in Gent speelt “Uitgelezen” sedert 2009 ook elders in Vlaanderen onder de titel “Uitgelezen op reis”. In Oostende gebeurt dit vanaf 2009, in Leuven vanaf 2007; in Antwerpen vanaf 2008 en in Hasselt vanaf 2009. De vaste panelleden gaan mee op reis, de andere panelleden en de muzikale gasten wisselen per locatie.

[Myriam Verreycken]

Over “Uitgelezen”:

  • Han Ceelen: Uitgelezen Live viert honderdste aflevering, in: De Morgen, 20 oktober 2009;, zie ook op het internet http://www.demorgen.be