(ik) verliet het Hôtel des Pays-Bas en de stad Gent (...), met herinneringen, die ik van geen enkele andere plaats in Europa meedraag.

John Quincy Adams, toekomstig Amerikaans president (1833)

Terug naar index

VAN GEYT, MACHAR

(Gent, 12.12.1947 - Gent, 11.02.2019)

Vlaams acteur en auteur van cursiefjes en toneelwerk, journalist maar ook imitator. Rasechte Gentenaar.
Tot zijn tiende jaar woonde hij in Gentbrugge, daarna verhuisde hij naar Ledeberg om uiteindelijk te belanden aan de Coupure te Gent. Beroepshalve bouwde hij in deze stad een administratieve carrière bij het OCMW uit; van 1995 tot 1999 was hij kabinetssecretaris bij van Jaak De Poorter, schepen van Feestelijkheden en Sportzaken. Daarnaast is hij al jaren verweven met de Gentse journalistiek. Hij begon als reporter voor het Zondagsblad en dan voor bladen als Blik en De Dulle Draak. Sinds 2005 verzorgt hij elke week een column in dagblad De Gentenaar, waarin hij onderwerpen behandelt die verband houden met stad. En ten slotte brengt hij sedert 1990 wekelijks een column op de lokale Radio Roeland.

Al zijn hierna beschreven activteiten hebben wel met Gent te maken.
Als lid van de Ledebergse toneelstudio Achilles Mussche acteerde hij in 1978 in Groenten uit Balen van Walter van den Broeck, in een regie van Dirk Tytgadt. In 1981 schreef hij zelf een toneelstuk: Beslag op loon. En voor de VTB-schouwburg schreef hij drie monologen.
Als auteur van Gentse liedjes publiceerde hij in 1998 de cd Toernee general en in 1999 Were nen tournee general.

Allicht best gekend is hij als onvermoeibaar schrijver van cursiefjes die nagenoeg altijd rechtstreeks uit het Gentse leven gegrepen zijn. Ze bieden een mijmerend perspectief van de soms melancholische, soms dolkomische Van Geyt. In 1988 publiceerde hij zijn eerste bundel, Kim, waarin ook monologen en tweespraken werden opgenomen. Vervolgens verschenen de bundels Prikken (1993), Kruimeldief (1994), Krekels in het struikgewas (2000) en Zondagskriebels (2002). In 2003 bracht hij, onder de titel Kwast en damast, een cd uit met 21 van zijn (zelf ingesproken) beste cursiefjes.

Tenslotte is er zijn drukke bedrijvigheid tijdens de jaarlijkse Gentse Feesten, met vertelavonden (“in de Gentsche toenge”) en toneelstukjes als Kwi veur Saint-Camiel. Van 1979 tot 1984 trad hij jaarlijks op als speler in het Gentse Amusementstheater. Tussen 2007 en 2009 schreef hij telkens 3 monologen die tijdens de Gentse Feesten werden opgevoerd.

[Dirk Willems]

Over Machar van Geyt: