… vrees voor 't zelfbehoud? O neen, neen, van wat belang is thans desnoods een menschenleven min of meer. Doch... al die arme jongens prijs gegeven aan verminking en aan dood!

Virginie Loveling (1914)

Terug naar index

ZARA, LOUIS

(New York, 02.08.1910 - New York, 05.10.2001)

Pseudoniem van Louis Rosenfeld, Amerikaans-Joodse uitgever en auteur van poëzie, toneelwerken, luisterspelen, tv-scenario’s en – vooral – een twaalftal lijvige romans. Zijn romans gaan merendeels over het leven van Joodse immigranten in Amerika (bv. Blessed is the Man, 1935) en over historische figuren (bv. Against this Rock, 1943, en In the House of the King : a Novel about the Private Life of Philip II of Spain, 1952).

Against this Rock is een vie romancée over keizer Karel, van de wieg tot het graf. Dit goed gedocumenteerde levensverhaal is een van de beste biografische romans over de keizer. Het verheft zich boven het anekdotische en het schetst een weids panorama van ruim een halve eeuw turbulente Europese (wereld-)politiek en de overgang van de Middeleeuwen naar de Renaissance. Het boek verscheen in het Nederlands in twee delen, onder de gemeenschappelijke titel Een vorstenleven (1949). Deel 1, Het visioen van een imperator, behandelt de geboorte van keizer Karel, in Gent in 1500, tot aan zijn overwinning op de Turken in 1535. Deel 2, De ontgoocheling van een imperator, gaat over zijn minder gelukkige periode, zijn troonsafstand in 1555 en zijn levenseinde in een Spaans klooster, het Monasterio de San Jerónimo de Yuste.

[Frans Heymans]

Over Louis Zara:

  • Documentatie, bezorgd door de Library of Congress (Wahington, D.C.), te raadplegen in de Stedelijke Openbare Bibliotheek