(…) aan de ingangspoort van de courantdrukkerij was er eene herrie. Plots vloog, achter ons, de deur der redactiezaal open (…). De Duitschers zijn daar!… Ze zijn op ’t stadhuis!

Jozef de Graeve (1919)

Terug naar index

Zogezegd in Gent

(2007-2009)

Jaarlijks prestigieus openingsfeest van de Literaire Lente in Gent (zie over dit laatste de aparte bijdrage in dit Lexicon) dat telkens doorging in het Kunstencentrum Vooruit.
Onder de benaming “Zogezegd in Gent” organiseerde Boek.be, de belangenvereniging van het Vlaamse boekenvak (boekverkopers, uitgevers, boekenimporteurs), sinds 2007 samen en met Radio1 een feestelijke opening van de Literaire Lente in Gent. Een curator legde in zijn openingsrede telkens de vinger op de problemen van het boekenvak (“De staat van het boek”). Daarna gingen in tal van zalen van Vooruit allerlei manifestaties (voordrachten, interviews, literaire optredens en andere acts) door rond de 24 voor de Literaire Lente geselecteerde auteurs en door of over andere schrijvers.

In 2007 was Tom Lanoye curator en ging de aandacht o.m. naar Herman Brusselmans (50 jaar/25 jaar auteur) en naar de volledige Shakespearevertaling van Willy Courteaux.
In 2008 koos curator Anne Provoost het motto “De verbeelding aan de macht” als uitgangspunt. O.m. Jef Geeraerts n.a.v. 40 jaar Gangreen en Louis Paul Boons volledige, op een originele manier (in kijkkastjes) voorgestelde Fenomenale Feminatheek werden in de kijker gesteld.
In 2009 werkte curator Dimitri Verhulst rond de Berlijnse muur, met o.a. Remco Campert 80

In 2010 werd ‘Zogezegd in Gent’ niet herhaald, wegens gebrek aan middelen. Een stedelijke werkgroep “Letterenbeleid” buigt zich in 2010 over de vraag welk soort literair stadsfestival in welke periode best aansluit bij wat er op literair vlak leeft in Gent.

[Myriam Verreycken]

Over “Zogezegd in Gent”:

  • Sarah Teerlinck: Zogezegd doet Literaire Lente openbloeien in Gentse Vooruit, in: De Morgen, 10 april 2007
  • Sarah Teerlinck: Zogezegd in Gent neemt sabbatjaar, in: De Morgen, 8 december 2009