kleine, niet te bedaren bruid met onder / je bed nog al je minnaars van vroeger / morsig feestvarken (...) / geschept uit de placenta van Leie en Schelde
LEESTIP VAN DE WEEK (14)
NieuwsChristine D’haen: „mijn Firenze“
De inspiratiebronnen van Christine D’haen gaan terug op zowel de Griekse als de christelijke mythologie, zowel op kunstgeschiedenis als wetenschap. Haar werk vertoont een sterke band met Guido Gezelle (over wie ze een biografie schreef en die ze in het Engels vertaalde) en met de stad Gent (vooral haar jeugd in Sint-Amandsberg en de katholieke school Sint-Bavo), die in haar autobiografisch proza herhaaldelijk wordt beschreven: Zwarte sneeuw, Een brokaten brief, Een paal, een steen, Uitgespaard zelfportret. In Dantis meditatio noemt ze Gent zelfs „mijn Firenze“.
Zij debuteerde onder pseudoniem in 1945 in het universitaire tijdschrift Gentsche bladen. Naast enkele grote internationale literaire prijzen won ze ook de Cultuurprijs van de Stad Gent en kreeg ze een eredoctoraat aan de Gentse universiteit. Vorig jaar werd op het Campo Santo-kerkhof in Sint-Amandsberg nog een literaire herdenking gehouden door professor Hans Vandevoorde, Carl de Strycker (directeur Poëziecentrum Gent) en D’haens zielsverwant en classicus Paul Claes.
Lees meer over Christine D’haen en haar sterke band met Gent in het lexicon:
literairgent.be/lexicon/dhaen-christine
Lees meer van en over Christine D’haen in de bibliotheek Gent:
https://gent.bibliotheek.be/catalogus
en via DBNL: www.dbnl.org/auteurs
Geoffrey Chaucer: The Wife of Bath
Op 25 oktober stierf de schrijver van The Canterbury Tales. We schrijven dan het jaar 1400, op het kantelpunt van de veertiende en vijftiende eeuw, nog geen decennium nadat de schrijver Geoffrey Chaucer die Canterbury-verhalen had afgerond.
Eén van de merkwaardigste personages, de intelligente, vrijgevochten en excentrieke „Wife of Bath“– een soort vrouwelijke Don Juan – blijkt om meerdere redenen zeer goed op de hoogte van de meest luxueuze lakens en de beste lakenwevers ter wereld, waaronder die van Gent.
Ook de zoon van de Engelse koning Edward III, John of Gaunt (Jan van Gent) heeft zijn naam niet gestolen, want hij werd in de Gentse Sint-Pietersabdij geboren; hij zou later Geoffrey Chaucers vriend en beschermheer worden.
Lees meer over Geoffrey Chaucer, The Canterbury Tales en de band met Gent in het lexicon:
literairgent.be/lexicon/chaucer-geoffrey
Beluister het verhaal “The Wife of Bath” (op LP; vooraf aanvragen, zie link): gent.bibliotheek.be/catalogus
Lees alle Canterbury-verhalen van (en info over) Chaucer via de bibliotheek Gent:
https://gent.bibliotheek.be/catalogus?q=Chaucer
of Cageweb: www.cageweb.be/catalog
Ook online kan je de volledige tekst van “The Wife of Bath” lezen (Engelstalig, pdf):
mtsd.k12.nj.us/cms/lib5/NJ01000127/Wife-of-Bath-Tale.pdf
Simone Bergmans en Gerard Walschap:
De Franstalige musicologe, kunsthistorica en schrijfster Simone Bergmans werd geboren op de Kortrijksesteenweg in Gent, maar woonde later in Knokke. Naast kunsthistorische bijdragen publiceerde ze romans en novellen, waaronder het autobiografische Moi, ce malade. Gent is voor Bergmans de stad die leeft in de ban van het alomtegenwoordige water. In ander werk tekent ze het leven van een adellijke Gentse familie of reveleert ze via het werk van de Gentse kunstenares Cécile Cauterman (1882-1957) de poëtische kanten van Gent.
Lees meer over Simone Bergmans en haar Gents getinte werken in het lexicon:
literairgent.be/lexicon/bergmans-simone
Vind Bergmans’ werk in de Gentse bibliotheek en/of Cageweb:
gent.bibliotheek.be
www.cageweb.be
De Vlaamse schrijver Gerard Walschap, bekend van onder meer De familie Roothooft, Oproer in Congo, Een mens van goede wil en Houtekiet, overleed op 25 oktober 1989 in Antwerpen. Toch figureert ook de stad Gent sporadisch in zijn werk: de bedevaart naar Oostakker, de vernederlandsing van de Gentse universiteit, de poëzie van Karel van de Woestijne.
Lees alles over Gerard Walschap en de stad Gent in zijn werk in het lexicon:
literairgent.be/lexicon/walschap-gerard
(Her)ontdek het werk van Gerard Walschap in de bibliotheek:
gent.bibliotheek.be