Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

VOOR ONS IS ELKE STAD, ELK PARK, JA, ELK PUNT TER WERELD EEN GENT: NIKOS KACHTITSIS EN HET MYTHOLOGISCHE GENT

Nieuws

Professor De Boel stelt het boek De held van Gent en zijn heel bijzondere auteur Nikos Kachtitsis op 15 april 2023 aan u voor in de Standaard Boekhandel op de Kouter, om 15u.

“Uniek werk, belangrijke vertaling,” beoordeelde criticus Willem Nijssen deze vreemde detectiveroman, die een mengsel is van mystery, fantasy en symbolisme, met goed merkbare invloeden van Maurice Maeterlinck, Edgar Allan Poe en Multatuli.
De bij ons onbekende Griekse auteur Nikos Kachtitsis (1926-1970) voelde zich vanaf zijn jeugd al aangetrokken door mysterie en fictie. Hij bouwde rond de stad Gent – die hij evenwel nooit bezocht – een uitgebreide Tolkienachtige mythologie op en wikkelt in zijn roman De held van Gent de geschiedenis af van een misdaad en daaropvolgende gewetenswroeging; maar wat waarheid is en wat hallucinatie, wie dader is en wie slachtoffer, moet de lezer zelf ontdekken.
Het verhaal wordt bovendien voorgesteld als de Griekse vertaling van een oorspronkelijk Nederlands manuscript, geschreven door een klerk aan het Gentse gerechtshof. Maar die blijkt onbetrouwbaar en ook de verteller toont nooit het achterste van zijn tong, zodat Kachtitsis’ roman (die bovendien nog een tweeluik vormt met O exóstis (“Het balkon”, nog niet vertaald) wel eens een voorloper van Paul Austers befaamde New York Trilogy is genoemd.

Lees er op Literair Gent alles over in het Lexicon/ Auteurs/ Kachtitsis, Nikos

U bent van harte welkom op de boekvoorstelling op 15 april!