een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

ADELHOF, ANGELUS

(Gent?, tweede helft 18de eeuw - Gent?, eerste helft 19de eeuw)

Negentiende-eeuws Gents dichter en marktzanger die in 't Landeken van Herodes woonde (bij De Briel, nu in de omgeving van het Sint-Lucasziekenhuis).

Voor de Maatschappij De Eendracht (La Concorde, Gentse benaming: Groot Verkenskot), dichtte en zong hij in 1826, in aanwezigheid van burgemeester Joseph van Crombrugghe, een Gentsch liedeken (gepubliceerd in het tijdschrift Gentsch museum, jrg. 1 (1895-1896), afl. 2, p. 185-186).

Wellicht vond het optreden plaats in de nu verdwenen hotels Papejans en Limnander (vroeger op de hoek van de Korte Meer en de Kouter), een bolwerk van de orangisten. Overigens was Van Crombrugghe in 1825 door koning Willem I als burgemeester van Gent aangesteld. Adelhofs lied is een onvervalste ode aan de eenheid tussen België en Nederland binnen het Verenigde Koninkrijk der Nederlanden.

[Joël Neyt]

Over Angelus Adelhof:

  • Albert Schouteet: Angelus Adelhof : een Vlaams dichter en liedjeszanger, in: Biekorf, jrg. 88 (1988) nr. 4, p. 392-398

Interne links

[Fragmenten] Gendsch liedeken