Mijn gezant vermoordden ze, mijn kasteel verbrandden ze / (...) God sta bij de heer die 't als lot beschoren kreeg / te tuchtigen zulk een bende.

Frans Gunnar Bengtsson (1950)

Terug naar index

AERTSSEN, KRISTIEN

(Antwerpen, 05.03.1953 - )

Vlaamse illustrator en auteur van kinderboeken.

Na twee kandidatuurjaren Romaanse filologie studeerde zij grafische vormgeving en illustratie aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Daarna bekwaamde zij zich als illustrator aan het Art Center College of Design in Pasadena (USA).
Professioneel werkte zij eerst in een jeugdatelier in Sint-Niklaas. Nu leidt ze illustratoren op aan de Antwerpse Academie. In 1999 debuteerde ze als auteur/illustrator van kinderboeken.

Nadat zij vanaf 1981 in Gent had gewoond, verhuisde zij in 1986 naar Moerbeke maar in 1993 vestigde ze zich definitief in de Gentse Barrestraat.
Ze ontwierp affiches en folders voor het toenmalige toneelgezelschap Stekelbees, was betrokken bij het oprichten van de Gentse Kindertelefoon, waarvoor zij het logo ontwierp en mee aan de telefoon zat. Voorts werkte ze voor De Muur, een creatieve vereniging die happenings organiseerde tijdens de Gentse Feesten.

Aertssens werk als (internationaal bekend) illustrator valt op door het uitbundig gebruik van kleuren en door het uitbeelden van zwierig gecomponeerde, gekke situaties. Meestal past zij verschillende technieken toe in één prent. Inspiratie vindt zij in kindertekeningen, in de primitieve kunst en in de wereldmuziek. Zij illustreerde werk van o.m. Geert de Kockere en Riet Wille.
Als illustrator werd zij in 1993 onderscheiden met de Boekenpauw (voor Tante Nans zat op een gans), in 2003 met de Kakelbontprijs van het Nationaal Centrum voor de Jeugdliteratuur (voor De Knuffelkoningin). In 2005 werd haar de Grote Prijs Picturale van de stad Ronse toegekend.

In 1999 begon zij zelf kinderboeken te schrijven. Met korte en sobere zinnen en met nieuw-bedachte woorden (“taartentorentje”, “slagroomhaar”) legt ze de link naar de illustraties. Zo loopt haar taalfantasie samen met haar tekeningen.
Tot nu toe schreef zij een viertal werkjes: Circus Bollebrood (1999), De Papawinkel (2000), De Knuffelkoningin (2002, in 2004 onderscheiden door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury) en Karel Kater en het visje (2004).

[Riet Wille]