…les quartiers ouvriers, pauvres et sales, riches d'une beauté si sévère, et sur le Quai aux Herbes (…) les plus belles maisons des marchands du monde.

Robert Brasillach (1933)

Terug naar index

BAANTJER, APPIE (ALBERT CORNELIS)

(Urk, Nederland, 16.09.1923 - Alkmaar, 29.08.2010)

Nederlandse politieman en auteur van een 70-tal populaire speurdersromans met rechercheur De Cock in de hoofdrol. Nadat hij een opleiding tot rechercheur had gevolgd, werkte hij gedurende bijna 30 jaar als dusdanig bij het politiebureau aan de Amsterdamse Warmoesstraat.
Zijn De Cock-boeken verschenen in de reeks De Cock en de ... die startte in 1965; ze volgen nagenoeg alle dezelfde verhaalstructuur. Vertalingen ervan verschenen in het Chinees, Duits, Engels, Koreaans en Russisch. De Cock en de moord in extase werd in 1984 verfilmd. De eveneens erg populaire tv-serie, gebaseerd op deze werken, liep in Nederland gedurende 12 seizoenen (1995-2006, 121 afleveringen) onder de titel Baantjer. Daarnaast publiceerde de auteur nog een 25-tal andere boeken.
In 2003 werd hem de eerste Meestersprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs toegekend.

Voor het verhaal De Cock en tranen aan de Leie (1997) leidt de oplossing van een reeks mysterieuze moorden de speurder naar Gent waar hij vooral belangstelling heeft voor wat er in en om het Justitiepaleis aan het Koophandelsplein gebeurt.

[Frans Heymans]

Over Appie Baantjer:

  • Biografie A.C. Baantjer : Albert Cornelis Baantjer 16.09.1923, zie internet http://www.baantjer.org/biografie.htm. Van hieruit kan men doorklikken naar o.m. een bibliografie van de auteur