Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

Terug naar index

BECKFORD, WILLIAM THOMAS

(Londen, 01.10.1760 - Bath, 02.05.1844)

Excentrieke, door erfenis steenrijk geworden Engels aristocraat en politicus, romanschrijver, kunstcriticus en auteur van reisverslagen. Zijn fortuin stelde hem in staat, zich te wijden aan reizen, schrijven en het verzamelen van een indrukwekkende bibliotheek. Naar zijn landgoed van Fonthill Abbey wordt hij wel eens “Beckford of Fonthill” genoemd.
Zijn meest bekende werk is de griezelroman (Gothic novel) Vathek (1786). Eerder, in 1783, had hij reeds Dreams, Waking Thoughts, and Incidents gepubliceerd, d.i. het verslag van zijn 10 maanden durende “Grand Tour” per postkoets naar Italië (vanaf juni 1780 tot het voorjaar 1781, via Vlaanderen naar Nederland en dan richting zuiden). De Nederlandse vertaling van Dreams... verscheen in 1991, onder de titel Een dromer op reis : een GrandTour.

De Lage Landen maakten weinig indruk op hem. Gent, dat hij op 21 juni 1780 bezocht, kon hem al evenmin bekoren. Zie daarover bij Fragmenten.

[Frans Heymans]

Over W.T. Beckford: