(…) aan de ingangspoort van de courantdrukkerij was er eene herrie. Plots vloog, achter ons, de deur der redactiezaal open (…). De Duitschers zijn daar!… Ze zijn op ’t stadhuis!

Jozef de Graeve (1919)

Terug naar index

BERVOETS, KATELIJNE, VEERLE & GEERTRUI

(Antwerpen, 2010- )

Vlaams auteurscollectief van drie zussen die opgroeiden in Borgerhout en gezamenlijk historische romans schrijven.

Muzikante Geertrui Bervoets studeerde aan het Antwerpse conservatorium, leidde het vrouwenkoor Shilana en was werkzaam als psycho-energetisch therapeut. Veerle was schoonheids- en gezondheidsspecialiste. Katelijne werkte bij een organisatie voor personen met autisme. Door hun persoonlijke verhalen en interesses in het (vooral Franse) verleden te delen en zich in te leven in historische personages, kwamen ze ertoe als auteurscollectief historische romans te schrijven. Zo verscheen in 2010 hun eerste roman, Maison close, over het leven in en om een negentiende eeuws Parijs bordeel. Vergiftigd geschenk (2015) speelde zich opnieuw af in Parijs, aan het hof van de zonnekoning, Lodewijk XIV, en in het Louvre.

Bervoets en Gent

De historische roman Sluiers over Bourgondië (2012) gaat over het Bourgondische hof in de vijftiende eeuw. Met allerlei intriges proberen drie vrouwen in de gunst te komen van hertog Filips de Goede (Filips III van Bourgondië, ook graaf van Vlaanderen), in het boek vaak aangeduid als Le Lion de Flandre of Le (Grand) Duc. De roman bevat uitgebreide beschrijvingen van de feesten in Brugge in augustus 1447 voor de jaarlijkse luister rond de orde van het Gulden Vlies, ingesteld ter gelegenheid van het huwelijk van Filips de Goede met Isabella van Portugal. Hoofdpersonage is de Italiaanse jonge vrouw Bella, verbonden aan een theatergezelschap uit Perugia, die vriendschap sluit met Catharina, een bastaarddochter van Filips de Goede, en met Catharina’s nichtje Marie-Ange, harpiste aan het Bourgondische hof. Het gezelschap reist ook naar Brussel, Rijsel en Hesdin (Nord-Pas de Calais). Ook enkele Gentse locaties en onderwerpen komen in het verhaal aan bod.

Zo wordt de moeizame weg naar de Sint-Pietersabdij op de Blandijnberg beschreven en is de aanleiding tot de Gentse opstand van 1449-1453 een sleutelmoment, achteraf beslecht met de vernietigende Slag van Gavere. Die opstand wordt gezien door de ogen van Marie-Ange en van haar minnaar, die deel uitmaakt van het Bourgondische leger dat tegen de Gentenaren strijdt.
Elk hoofdstuk werd nauwgezet gedateerd en gelokaliseerd; ook de historisch minder ervaren lezer kan hierdoor zinspelingen en historische context duiden. De auteurs deden vooraf uitgebreid historisch onderzoek en bezochten de beschreven plaatsen, zodat het boek een levendig en accuraat beeld geeft van het dagelijks leven aan het rondtrekkende hof.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over het auteurscollectief Bervoets: