That afternoon I thought [Ghent] looked magical, it was quite different. You know how it is when you see things suddenly in a different light, in a new light (...)

Sebastian Faulks (1992)

Terug naar index

CAMPOS LOPÉZ, RONALD

(San José, Costa Rica, 1984 - )

Professor Filologie, Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Costa Rica, essayist en dichter.

Hij startte aan de Universiteit van Costa Rica met studies in Onderwijs van het Castiliaans, vervolgde met Spaanse filologie, en specialiseerde in Latijns-Amerikaanse literatuur. Behaalde in 2016 een doctoraat aan de universiteit van Valladolid (Spanje) op het onderwerp Los cuatro diálogos de la hispanidad: La representación y la construcción poéticas de la hispanidad en “Infinita memoria de América” de Laureano Albán (Over de poëtische representatie en constructie van de Spaanse eigenheid in Infinita memoria de América van Laureano Albán). Uit diens werk stelde hij in 2015 ook een bloemlezing samen en bracht hij in 2019-2020 apart verschenen vervolgstudies uit.

Recent deed hij ook onderzoek naar erotiek LGBTQ+ in de hedendaagse Costa Ricaanse poëzie en naar aids in de Costa Ricaanse poëzie 1994-2017. Campos López leverde bijdragen voor de poëziestudiebundel Ecopoéticas (sam. Candelas Gala, Univ. Salamanca, 2018). Zijn eigen poëtische thema’s sluiten daarop aan: identiteit en existentie, en hedendaagse maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatcrisis en duurzaamheid. Recent werd Campos López een van de jongste poëtische stemmen genoemd die homoseksualiteit in de Costa Ricaanse poëzie zichtbaar maakten.

Ronald Campos López debuteerde in de literatuur met Deshabitado augurio (2004), publiceerde sindsdien nog een zevental dichtbundels, o.m. Quince claridades para mi padre (Vijftien verduidelijkingen voor mijn vader, 2014), Respuestas de la tierra (Antwoorden van de aarde, 2016), Mortaja para mil ruiseñores (De dood voor duizend nachtegalen, 2019, poëziekroniek) en Depravación de la luz (Verdorvenheid van het licht, 2020). Hij won in 2001 een poëzieprijs op het Festival Regional de Inteligencia Lingüística (Regional de Cañas, Ministerio de Educación Pública, Costa Rica).

Ronald Campos López en Gent

Tijdens zijn doctoraatsstudie (2015) verbleef Ronald Campos López korte tijd in Gent. Zijn gedichtencyclus Poemas de Gante (San José, 2018) is door dit verblijf geïnspireerd en gedateerd in “septiembre-diciembre 2015”. De cyclus werd in 2019 ook opgenomen in het tijdschrift Káñina: Revista de Artes y Letras de la Universidad de Costa Rica (zie bibliografie).
Veel gedichten zijn betiteld naar Gentse locaties: de Kantienberg en het nabijgelegen Stalhof en Ter Platen, het Citadelpark, het Gravensteen, Belfort en Sint-Michielsplein in de Kuip van Gent, maar ook specifieke doorgangsplekken als het Sint-Pietersstation en de Dampoort. Klap op de vuurpijl is een vers onder de titel “Muerte en Vooruit” (“Dood in Vooruit”). In enkele gedichten wordt geëxperimenteerd met klankexpressie en opgebroken versregels. Maar de klemtoon ligt helemaal op de verwoording en verbeelding van liefdesperikelen en nauwelijks op de Gentse achtergrond.

[Jean-Paul den Haerynck & Herbert de Vleeschouwer]

Over Ronald Campos López:

  • [Anoniem]: Campos López, Ronald, op Beta: asociación de Jóvenes Doctores en Hispanismo, zie op http://asociacionbeta.com/campos-lopez-ronald/
  • [Anoniem]: Dr. Ronald Campos López, op EFLL (Escuela de Filología, Lingüística y Literatura, Universidad de Costa Rica), zie op (link: Dr. Ronald Campos López - Escuela de Filología, Lingüística y Literatura (ucr.ac.cr) text: Dr. Ronald Campos López (ucr.ac.cr) (met uitgebreide bibliografie)
  • Agronsh: Ronald Campos López (Costa Rica), op Atunis Galaxy Poetry (15.09.2020), zie op atunispoetry.com/2020/09/15/ronald-campos-lopez
  • Ronald Bonilla Carvajal: Poesía con mortajas de amor, in de blog Sociedad Venezolana de Arte (22.02.2021), zie op sociedadvenezolana.ning.com
  • Ronald Campos López: Poemas de Gante, in: Káñina: Revista de Artes y Letras de la Universidad de Costa Rica, ISSN 2215-2636, jrg. 43, nr. 1 (jan.-april 2019), p. 137-149 (ook geïllustreerd), ook online te lezen op: revistas.ucr.ac.cr/index.php