De stad was vol vreuchden in alder manieren / Men sach de straten behanghen, de husen versieren, / (...) / De straten laghen vol groote vieren

Lieven Bautken (1500)

Terug naar index

CASTEELS, MICHEL

(Gent, 19.05.1917 - Gent, 04.10.1996)

Gents journalist en cursiefjesschrijver, die onder wel 32 pseudoniemen publiceerde: Piet Korrel, Tsjeef de Kleppe, Sportvliegske, Thomas Pips, Micca… zijn de meest bekende.

Michel Casteels ging in 1945 als letterzetter bij dagblad Het Volk aan de slag en schreef er zijn eerste cursiefjes in het “Nieuws van de week” van Gerard vanden Daele. Hij promoveerde daarna naar de correctiedienst, waar hij samenwerkte met bekendere journalisten als Louis de Lentdecker, Fred Germonprez en Bob Deps.

Onder de schuilnaam Thomas Pips verschenen zijn populaire cursiefjes over de Ronde van Frankrijk, bij de “cartoons met de muis” van Leo de Budt. Zijn schuilnamen bleven eigendom van Het Volk, nadat hij naar Het Laatste Nieuws overstapte om volop sportjournalist te worden. Een fel opgemerkt stuk over de rivaliteit tussen Benoni Beheyt en Rik van Looy (na het wereldkampioenschap wielrennen in Ronse in 1963) leverde hem in 1965 de Martini-prijs op.

Omwille van zijn kritische pen tegen de sport en de atleten versaste de hoofdredactie hem naar de Gentse stadsredactie. Maar ook hier bleef de teneur van zijn stukken hekelend, ironisch en spottend. Elke zaterdag verscheen een cursiefje onder de titel “Vijf minuutjes”. Tegelijkertijd leverde hij bijdragen aan het “pikante” weekblad Kwik.

Casteels zou meer dan duizend cursiefjes publiceren. De meeste ervan werden gebundeld in inmiddels onvindbaar geworden pocketuitgaven. Vele Gentenaars herinneren zich Casteels als de eeuwige rebel met de witte sjaal en de sigaar.

Michel Casteels en Gent

Casteels werd geboren aan de Muide en mocht vanaf zijn kindertijd Albert Brysse en Freddy Chaves tot zijn vrienden rekenen. Hij volgde een opleiding als typograaf aan de Kunstdrukschool St. Lucas aan de Oude Houtlei, waar hij een Gouden medaille behaalde.

Na zijn loopbaan bij Het Volk en Het Laatste Nieuws publiceerde hij vanaf zijn pensionering in 1967 wekelijks zijn bekende Gentse stukjes “Op de Korrel” in De Streekkrant en ondertekende met Piet Korrel. Weer drenkte hij zijn pen in ironie en spotternij; geen enkele bekende Gentenaar was veilig voor zijn spitante geest.
Daarnaast werkte hij mee aan Het Gentsche Kroegenboek (1985, samen met Freek Neirynck, Pol Depondt en Stefaan van Ryssen). In 1988 organiseerde het Willemsfonds een tentoonstelling rond zijn journalistiek werk in het Lakenmetershuis (Vrijdagmarkt).

Michel Casteels was bij de eerste deelnemers van de Stroppenommegang tijdens de Gentse Feesten. Hij was medestichter van de Gentse Sosseteit waar hij zijn “handje” plaatste in 1988. Het steegje tussen Groentenmarkt en druppelkot “Ode aan Tsjeef de Kleppe” is naar hem genoemd.

[Nic Fruru]

Over Michel Casteels:

  • Michel Casteels: Op de Korrel: terugblik op […] jaar cursiefjes-schrijven in 'De Streekkrant'... (z.d., meerdere delen)
  • [Anoniem]: Van Micca tot Korrel: 40 jaar schuinschrijven (1982?)
  • 30 joar Gentsche Sosseteit : zeingende antsjes (2013)

Interne links

[Evenementen] Michel Casteelsprijs