Voor ons is elke stad, elk park, ja, elk punt ter wereld, een Gent. Voelen we ons misschien niet voortdurend belegerd? En is niet ieder van ons een stad, een kasteel, langs alle kanten belegerd?

Nikos Kachtitsis (1953)

Terug naar index

COETZEE, JAN L(EWIES)

(Johannesburg/Zuid-Afrika, 26.04.1948 – Gent, 28.10.2013)

Freelance journalist, publicist en mediaconsultant inzake zuidelijk Afrika. Hij stamde uit een oude Zuid-Afrikaanse familie die al sinds 1679 aan de Kaap verankerd was. Zijn mediacarrière omvatte 40 jaar waarvan 20 jaar als buitenlandcorrespondent voor Europa, eerst in Amsterdam, later in Gent. Hij woonde er in de Keizer Karelstraat en werd na zijn schielijk overlijden bijgezet op de Westerbegraafplaats (Plein 32, rij 18, graf 7, nr. 7988). Hij was ook bestuurslid van de Afrika Vereniging van de Universiteit Gent (AVRUG), medewerker aan diverse tijdschriften, zoals Jacaranda (van het Vlaams Instituut voor Zuid-Afrika) en gaf voordrachten over de Afrikaanse taal en over het oude en nieuwe Zuid-Afrika. Hij was een gedreven man die ook zijn kritiek over de taal- en cultuurpolitiek in de Lage Landen niet onder stoelen of banken stak.

Jan Lewies Coetzee was een dagelijkse bezoeker van de Gentse bibliotheek en bekend bij veel Gentse culturele instellingen waaraan hij bij gelegenheid zijn medewerking verleende, zoals voor de jaarlijkse Africa Matters Happening in de Gentse Vooruit. Hij schreef voor de website Literair Gent ook het lemma over de vooraanstaande Zuid-Afrikaanse dichter Ernst van Heerden, wiens poëziebibliotheek in 1998 onderdak kreeg in het Gentse Poëziecentrum.

Coetzee schreef in 2007 een Gents gedicht, in het Zuid-Afrikaans, “Papegaai vier fees”, in opdracht van de in 1992 opgerichte Literaire salons van de Papegay vzw. Dat briefgedicht speelt met het contrast tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika in landschap en taal, en met het karakter van de papegaai en de vrienden van de Papegaaiwijk in Gent.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Jan Lewies Coetzee:

  • Sonny Plasschaert: Literaire salons van de Papegay vzw 30 juni 2007 (2007), p. 55-57
  • [Overlijdensbericht in] De Standaard, 30.10.2013