een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

DE BRUYCKER, PHILIPPE

(Gent, 06.08.1958 - )

Leraar, auteur van toneelwerk en romans. Tot augustus 1967 woonde hij met zijn ouders in de Peter Benoitlaan te Gentbrugge, waarna zij verhuisden naar de Maurice Verdoncklaan te Gent. In december 1982 keerde hij terug naar de Gentbrugse Peter Benoitlaan, in augustus 1988 verhuisde hij naar de Jan van Aelbroecklaan te Gent en in juli 1994 naar de Adolf Baeyensstraat, eveneens in Gent. Vanaf februari 1998 woont hij te Nevele.

Hij studeerde Germaanse filologie aan de Gentse universiteit en is thans leraaar Nederlands-Engels aan het Don Bosco Technisch Instituut te Sint-Denijs-Westrem. Hij was stichter van het Kolder Theater Esmoreit (KTE, Gentbrugge) waarvoor hij talrijke koldertoneelstukken schreef. Vanaf 1991 was hij verbonden aan het gezelschap Dékolté (Het Definitief Koldertheater) aan de Gentse Afrikalaan. In 1994 stichtte hij met Johan Dejonckheere TRUT (Tabula Rasa Universeel Theater) in Wondelgem. Met enkele medewerkers van het vroegere KTE nam hij in 1998 de draad van Theater Esmoreit weer op, in Melle ditmaal. Bij dat alles is hij (o.m.) lid van de raad van bestuur van de vzw Culturele Werking van de Augustijnen in Gent. Thans woont hij in Merendree.

Als auteur schreef hij komisch toneelwerk en publiceerde hij de romans André en de glassplinters (2000), een psychologisch verhaal over de zoektocht van een man naar zijn bloedverwanten – en De vergeten apostel (2001). Dit laatste is het verhaal van een turbulente jacht op een schat waarvan het geheim verborgen is in het Augustijnenklooster (Academiestraat). In één der hoofdstukken wordt men – als met een gids – doorheen dit klooster geleid (waar de auteur tijdens de Gentse Feesten ook wel eens gidst).

[Frans Heymans]

Over F. de Bruycker: