kleine, niet te bedaren bruid met onder / je bed nog al je minnaars van vroeger / morsig feestvarken (...) / geschept uit de placenta van Leie en Schelde

Roel Richelieu van Londersele (2003)

Terug naar index

DE HOVRE, RAYMOND

(Welden, 03.08. 1842 - Gent, 20.04.1876)

Onderwijzer, auteur van didactisch werk, novellen, gedichten en liedteksten.
Achtereenvolgens was hij hulponderwijzer in Zingem en in Welden (thans deelgemeente van Oudenaarde). In 1862 werd hij hoofdonderwijzer in Mater (idem). Later was hij onderwijzer en muziekleraar aan een Gentse stadsschool.

Literair schreef (en publiceerde) hij reeds op 16-jarige leeftijd de novellen Frans en Wantje en Een fiksche knaap. In het tijdschrift De Scheldegalm verschenen van hem verschillende gedichten.
Op didactisch gebied publiceerde hij in 1865 een Theoretische en praktische handleiding voor het aanleren van het metriek stelsel van munten, maten en gewichten.
Op muzikaal gebied gaf hij in 1869 een twintigtal liederen uit. Onder het pseudoniem Ludwigssohn publiceerde hij in 1872-1873 hij een zestigtal liederen onder de titel De Nederlandsche zanger. Voor koor schreef hij in 1877 De Heidens dat werd getoonzet door Edward Blaes.

[Daniël van Ryssel & redactie Literair Gent]

Over R. de Hovre:

  • J[ohannes] G. Frederiks en F. J[osef] van den Branden: Woordenboek der Noord- en
    Zuidnederlandsche letterkunde
    (1892), p. 376.
  • Daniël van Ryssel: Raymond de Hovre, in: Daniël van Ryssel: Nog 55 vergeten Gentse schrijvers (2008). Bijdrage, ook bedoeld voor internet www.gentblogt.be; daar te zoeken onder “Vergeten schrijvers”