Zoo stoot het Steen der Graven langs de Lieve, / symbool van leed en nooit verstorven klacht, / vooraan op ’t plein (...) / Een huizenrei van donkre weelde en pracht.

Adolf Herckenrath (1947)

Terug naar index

DE MUYNCK, ANNIE

(Gent, 19.05.1958 - )

Vlaamse psychologe en Engelstalige scenariste en vertaler, schrijfster van de succesvolle thriller Perilous last-minute Christmas-shopping (2020).

Annie de Muynck werkte als psychologe in West-Vlaanderen en decennia lang als psycho-pedagogisch consulent voor het CLB (Centrum Leerling Begeleiding) in Tielt (1981-2019). Ze werd lid van internationale psychoanalytische verenigingen en publiceerde in de Rondzendbrief uit het Freudiaanse Veld. Haar bekendste wetenschappelijke werk is Memory neural or not neural (Los Angeles, 2023).
Na de eeuwwisseling werkte De Muynck als deeltijds professionele vertaler Engels-Nederlands, zowel voor individuele zakenklanten als multinationals, eerst vanuit Calais (Frankrijk), later vanuit Rochester (Medway, Verenigd Koninkrijk). Als vrijwillige medewerker ondersteunde ze het lokale Rochester Kino, het London Film Salon Kensington en de Rochester Film Society. Ze werkte ook als ondertitelaar voor Softitler Net, Inc. (1996- ) in West Hollywood (V.S.).

Vanaf 2007 volgde Annie de Muynck een opleiding scenarioschrijven in Londen. In daaropvolgende workshops ontwikkelde ze het script voor haar driedelig scenario She has no choice (2017-2019). Nadat het de top-25 haalde van beste nieuwe scenario’s, bewerkte ze het script tot de succesrijke roman Perilous last-minute Christmas-shopping: a chilling psychological thriller (2020, geselecteerd voor de New York Times Best Books). Daarin wordt de Londense hoofdfiguur Chrissie op een kerstavond overvallen, ontvoerd en op het Engelse platteland gedumpt. Joe, die haar "redt", blijkt helemaal iemand anders dan de humeurige timmerman die hij voorgeeft te zijn. Als Chrissie’s dochter veertien wordt, volgt de afrekening met haar verleden. Een rijke psychologische thriller over de impact van onderbewustzijn en herinnering.

In het kerstnummer 2020 van het Mystery and Suspense Magazine publiceerde De Muynck ook een overzicht van klassieke en hedendaagse Christmas mysteries, waarin haar eigen succesroman niet zou misstaan.
Annie de Muynck nam deel aan het London Screenwriters Festival en was lid van de London Writers’ Circle. Ze participeerde daar als verhalenschrijfster en/of feedback geefster in enkele kortfilmscenario’s en verkent nu verder de mogelijkheden voor de verfilming van eigen scenario’s.

Annie de Muynck en Gent

De Muynck volgde middelbaar onderwijs, richting Latijn-wiskunde-wetenschappen, aan de Nieuwenbosch in Gent. Zij behaalde in 1981 een master in de Psychologische en Pedagogische Wetenschappen aan de Gentse Rijksuniversiteit met een studie over zelfmoord. Zij was in hetzelfde jaar ook medeoprichter van de Kinder- en Jongerentelefoon (vanaf 2012 Awel), op initiatief van het Gentse theater Stekelbees. Ook was ze als vrijwilliger instructeur bij de jeugdbeweging en speelpleinwerking in Gentbrugge.

Hoewel ze decennialang in het buitenland werkte, bleef De Muyncks uitvalsbasis Gent. Zij woonde lange tijd in de buurt van de Zuid. In 2017 werkte ze ook mee aan het 3D Ghent city game.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Annie de Muynck: