een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.
DE VLIEGER, EVELIEN
(Gent, 15.07.1969 - )
Schrijfster van verhalen en informatieve boeken voor kinderen en jongeren.
Geboren in de Groene Briel groeide zij als kind op in Sint-Denijs-Westrem. Als studente woonde ze enkele jaren in een steegje aan de Karperstraat en daarna in de Forelstraat in Gent. Samen met haar partner trok ze naar een herenhuis aan de Sint-Jansvest (1998-2003). Later verhuisde ze naar Zwijnaarde, waar ze nog steeds woont.
Ze volgde Lager onderwijs in de ‘Bollekensschool’ aan de Neermeerskaai en middelbaar onderwijs in het Koninklijk Atheneum aan de Voskenslaan. Aan de Gentse universiteit studeerde ze Germaanse Filologie en Literatuurwetenschap; studies die ze afsloot met een thesis over de Amerikaanse auteur Philip Roth.
Inmiddels leerde ze toneelspelen aan de Muziekacademie in Gentbrugge (in het Braemkasteel).
Zij werkte twaalf jaar voor het Gentse Productiehuis Impressant (dat eerst aan Einde Were, daarna op de Martelaarslaan gevestigd was). Samen met een team vormgevers bedacht ze er concepten voor reizende tentoonstellingen voor kinderen en jongeren.
Geheel eigen werk van haar zijn de romans voor jongeren Blijven slapen (2005) en Brei met mij (2008).
Haar grotendeels autobiografische debuutroman Blijven slapen (2005) is een verhaal over haar grootouders aan de Watersportbaan, waar zij na schooltijd vele uren doorbracht. De ‘jungle’ waar de hoofdpersonages Isa en Billy naartoe trekken is het gebied in Sint-Denijs-Westrem waar zich nu Flanders Expo bevindt. Tijdens De Vliegers kindertijd waren dat weiden en verwilderd terrein waar de kinderfantasie geprikkeld werd.
Brei met mij is een verhaal over tieners, hun opgroeien, problemen met hun ouders en het van huis weglopen.
[Myriam Verreycken]
Over E. de Vlieger:
- Evelien de Vlieger, zie internet www.eveliendevlieger.be (home page)
- Pjotr van Lenteren: Rake rotopmerkingen van een dromerige wegloopster, in: De Volkskrant, 5 december 2008