De stad was vol vreuchden in alder manieren / Men sach de straten behanghen, de husen versieren, / (...) / De straten laghen vol groote vieren

Lieven Bautken (1500)

Terug naar index

DELIBES, MIGUEL

(Valladolid, Spanje, 17.10.1920 - Valladolid, 2.03.2010).

Karikaturist, journalist, hoofdredacteur, professor rechten, één van de belangrijkste Spaanse auteurs uit het na-oorlogse Franco-tijdperk.
Hij schreef talloze novellen, kinderboeken, reisverhalen, romans, historische romans, autobiografische werken en theaterstukken.
Het plattelandsleven en de overgang naar een Spanje met de allures van een Europese lidstaat zijn onopvallend verweven in de dialogen van zijn personages. Zijn hele oeuvre getuigt van een diep psychologisch inzicht en van een humanistisch denken.
De belangrijkste titels uit zijn omvangrijk werk zijn: El camino (1950, De Weg) waarmee hij literair doorbrak; Cinco horas con Mario (1966, Vijf uren met Mario), beschouwd als zijn meesterwerk; én El hereje (1998, De ketter), zijn meest bekende historische roman.
Zijn werk werd bekroond met zo wat alle Spaanse literatuurprijzen: o.m. de Premio Nadal (1947) voor zijn debuutroman La sombra del ciprés es alargada (De schaduw van de cipres is lang), de Premio Principe de Asturias (1982), de Premio nacional de las letras españolas (1991) en de felbegeerde de Premio Miguel de Cervantes (1993).
Meerdere werken van hem werden verfilmd. In het Nederlandse taalgebied werd hij vooral bekend met de verfilming (door Mario Camus) van zijn debuutroman Los Santos Inocentes (1947).

M. Delibes en Gent

Delibes publiceerde verscheidene reisverhalen. In één daarvan, Dos viajes en automovil : Suecia y Países Bajos (1982) beschreef hij (p. 97-100) een ééndaags bezoek aan Gent in maart 1982. Het gaat over een gastcollege aan de Faculteit Romaanse talen (Spaans) in de Gentse universiteit, en over een wandeling door de stad waarbij hij een aantal bezienswaardigheden bezocht: de Lakenhalle, het Belfort, de Sint-Niklaaskerk, het Stadhuis, de Graslei, St-Baafskathedraal en het Lam Gods. Het middagmaal gebruikte hij in het gewezen restaurant St-Jorishof.

[Nele Kindt]

Over M. Delibes: