Voor ons is elke stad, elk park, ja, elk punt ter wereld, een Gent. Voelen we ons misschien niet voortdurend belegerd? En is niet ieder van ons een stad, een kasteel, langs alle kanten belegerd?

Nikos Kachtitsis (1953)

Terug naar index

DENDOOVEN, GERDA

(Marke/Kortrijk, 10.05.1962 - )

Vlaams illustrator en auteur van voornamelijk kinder- en jeugdboeken. Verder schreef ze theaterstukken en stond ze soms zelf op de planken. Woont en werkt in Gent.

In 1985 begon Dendooven verhalen in kindertijdschriften te illustreren. Het eerste boek waarbij ze de illustraties maakte, de poëziebundel *Geen gezoen, vlug opendoen*, met kleuterversjes van Ed Franck, verscheen in 1987. Daarna maakte ze snel naam als een van de beste illustratoren van Vlaanderen en verluchtte werk van uiteenlopende auteurs, o.m. van Toon Tellegen en Bart Moeyaert.
Ijsjes, het eerste prentenboek waar ze zelf tekst en illustraties voor bedacht, kreeg in 1990 meteen de Boekenpauw. Ze zou de prijs nog driemaal op haar naam schrijven. Geleidelijk aan ging Dendooven naast illustreren steeds meer zelf schrijven. Sinds 2001 verschenen onder meer Mijn mama (2001), Samen in bed (2002), Soepkinders (2005), Het verhaal van Slimme Krol(2006) en Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam (2009, Zilveren Griffel én Boekenpluim 2010).

Met de bloemlezingen Moeder (2007) en Vader (2009) richtte Dendooven zich op een volwassen publiek. In beide bundels verzamelde ze tientallen teksten. Ze tekende zelf de illustraties voor Moeder. De vader van haar twee dochters, typograaf en vormgever Gert Dooreman, illustreerde Vader. In 2017 waagde Dendooven zich aan haar eerste roman voor volwassenen: Tabac werd een onalledaagse road novel over schuld en boete, over liefde en familiebanden.

De boeken waarvoor Dendooven zowel de tekst als de illustraties verzorgde, typeren haar eigenzinnigheid en weerbarstigheid. Taboes sneuvelden, clichés werden onderuit gehaald in verhalen vol ongeremde fantasie. Dendooven werkte voor verschillende uitgeverijen, illustreerde ook voor tijdschriften en magazines. In 2007 stelde Stichting Lezen haar aan als Kinderconsul en gaf haar de opdracht volwassenen aan het denken te zetten over de heersende kindercultuur.
Dendooven heeft met verschillende technieken gewerkt en haar stijl is sinds haar debuut sterk geëvolueerd. Sfeerschepping, vreemde composities en bijzondere kleurencombinaties zijn voor haar erg belangrijk. Haar kleurgebruik wordt steeds aangepast aan de sfeer van de gedichten en de verhalen. De illustraties en verhalen van Gerda Dendooven zitten vol absurde humor, maar blijven tegelijk heel herkenbaar. Door haar inleving in de wereld van kinderen en haar durf, verbeeldt ze op een heel persoonlijke manier de gevoelens van haar personages.

Als coryfee van de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur verzamelde Dendooven ongeveer alle mogelijke lauweren en honneurs, van de Nederlandse Woutertje Pieterse Prijs tot Boekenleeuwen en Boekenpauwen.

Gerda Dendooven en Gent

Dendooven woonde sinds haar studies Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten op diverse adressen in Gent. Na haar opleiding werkte ze een tijdje in musea als begeleidster van kinderkunstateliers. Sinds 1992 doceert ze grafische vormgeving in het Sint-Lucas Instituut in Gent. Sinds enkele jaren heeft ze zich in deelgemeente Sint-Amandsberg gesetteld.

[Tine Englebert]

Over G. Dendooven

  • Patrick Jordens: We spelen veel te weinig, in: De Morgen (19.07.2006)
  • Marita Vermeulen: Buiten de lijntjes gekleurd: uitgelezen Vlaamse illustratoren in de kijker (2006), p. 101-106
  • Céline Sys: Ik ben een moraalridder., in: Isel (2008), nr. 24, p. 69-79
  • Ilona Plichart: Kinderen ruimte geven om te dromen : over twee jaar Kinderconsul, God en zwijnen, in: Leesgoed, jrg. 36 (2009), nr. 4, p. 181-184
  • Veerle Vanden Bosch: Het meisje dat de Heer tekende, in: De Standaard (13.03.2009)
  • Marijke Libert: Gerda Dendooven en dochters Dina en Alice, in: De Morgen (21.03.2009)
  • Jan van Coillie: Gerda Dendooven, in: Lexicon van de Jeugdliteratuur (oktober 2011), zie op DBNL: https://www.dbnl.org/tekst/coil001lexi01_01/lvdj00250.php [geraadpleegd op 12 augustus 2019]
  • Annemie Leysen: Onstuimige veelzijdigheid: de verhalen en illustraties van Gerda Dendooven, in: Ons erfdeel, jrg. 56 (2013), nr. 2, p. 100-107
  • Dagelijkse kunst, seizoen 1, aflevering 2 (27.03.2018): Gerda Dendooven, zie opVRT: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/dagelijkse-kunst [geraadpleegd op 12 augustus 2019]