Men hore [Anseele] in zijn eigen taal, zijn Gents dialect, de zo soepele, kernachtige spraak, ruig en ruw, zo geestig ondeugend en slecht gemanierd, een beetje canaljeus zelfs

Paul Kenis (1930)

Terug naar index

DHOOGE, BAVO

(Gent, 31.01.1973- )

Gents auteur van literaire romans, misdaadromans, kinderboeken, verhalenbundels, scenario’s voor documentaires, kortfilms en tv-reeksen. Tevens is hij copywriter (tekstschrijver voor advertenties) en journalist.
Als detectiveschrijver waren zijn grote voorbeelden de Amerikaanse auteurs Ross McDonald en Raymond Chandler.
Na zijn debuutroman Spaghetti (2001) begon hij aan een reeks thrillers waarin telkens de Gentse privédetective Pat Somers in een ander milieu terecht komt. Het meest opvallende daaraan is de combinatie van spanning en humor.
Inmiddels schreef hij meer dan 50 boeken en 50 verhalen, waarvan de titel telkens met de letter S (van “Spielerei”) begint.
Ook voor de jeugd schreef hij een reeks: thrillers of “bibberboeken’ zoals Satergeschater (2005), Schoolmonsters (2006) of Spinnenkiller (2008).
Bij het grote publiek is hij vermoedelijk het best gekend als auteur van de scenario’s voor de tv-reeksen Sedes & Belli en Zone Stad.
Voor Smak, zijn eerste “Pat Somers”-roman, kreeg hij in 2003 de Schaduwprijs voor het spannendste Nederlandstalige debuut. Stiletto Libretto (2009) leverde hem de Diamanten kogel-prijs voor het beste spannende, oorspronkelijk Nederlandstalige boek op.

Bavo Dhooge en Gent

Hij werd geboren in Gent en volgde er Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege. Nadien studeerde hij Film en Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Momenteel woont hij in Gentbrugge.

Gent duikt op in verschillende van zijn detectiveromans. Dat is het geval met de reeks misdaadverhalen die gesitueerd zijn in de stad en waarin speurder Pat Somers de hoofdrol speelt.
De reeks begon met Smak (2002) waarin Somers optreedt in het kunstmilieu rond het Museum voor Schone Kunsten.
In Strafschop (2003) beschermt het 'hij'-personage een bedreigde stervoetballer van AA Gent.
Spookbloem (2004) speelt zich af tijdens de Gentse Floraliën (en deels in de Gentse Kruidtuin waaruit een zeldzame orchidee verdwenen is).
Voor Star (2005) is het Gentse filmfestival de achtergrond. Een filmster wordt tijdens haar openingstoespraak vermoord. Somers komt op het spoor van een seriemoordenaar. In deze roman speelt een andere Gentse auteur, Herman Brusselmans, een rol. Blijkt namelijk dat de moordenaar de verfilming van een van diens Guggenheimerromans kost wat kost wil verhinderen door de hele “cast” uit de weg te ruimen..
Het laatste boek uit deze reeks is Showtime (2006), dat zich afspeelt tijdens de Gentse Feesten. De speurder wordt hier zelf verdacht als, na een bezoek aan een rariteitenkabinet, een afgehakte hand wordt gevonden met de badge van Somers in de buurt.

Met Stalen kaken (2005) schreef Dhooge het tragische levensverhaal van John Massis, de Gentse krachtpatser die met zijn tanden een treinstel vooruit trok of een vliegtuig aan de grond hield.

[Ann Vandererfven]

Over Bavo Dhooge: