Geen vreemde lof zal ooit mijn trouwe lier ontspringen, / Ik zal der Belgen eer, den lof van Gent bezingen,/ En hulde aen helden, aen mijn’ medeburgers biên.

Justus Ryckius (1614, vert. Philip Blommaert 1855)

Terug naar index

DUMAS, ALEXANDRE (père)

(père, Villers-Cotterêts, 24.07.1802 - Puys, 05.12.1870)

Franse auteur (echte naam: Davy de la Pailleterie) van toneelwerk, romans en novellen, reisreportages en poëzie.
Toen hij in augustus 1838 zijn reis naar de oevers van de Rijn maakte, en daarbij een tiental dagen door België trok – en Gent aandeed – stonden er al ruim honderd titels van novellen, toneelstukken, gedichten en romans op zijn naam maar was hij nog niet de onsterfelijke schrijver die hij later zou worden met zijn grote historische romans als Les trois mousquetaires (1844), Le comte de Monte Cristo (1845) en La tulipe noire (1850).

In mei 1838 liep in het Odéon-theater te Parijs het historisch stuk Les Bourgeois de Gand, ou Le secrétaire du duc d’Albe van Hypolyte Romand. Het handelde over de periode rond 1337 toen de Gentenaars, onder aanvoering van Jacob van Artevelde, revolteerden tegen Frankrijk en kozen voor een bondgenootschap met Engeland. Dumas had aan het stuk meegewerkt maar wegens een meningsverschil met Romand stond zijn naam niet op de affiche. Naar aanleiding hiervan deed Dumas tijdens zijn vierdaags bezoek aan Gent (van 13 tot 17 augustus 1838) opzoekingen naar de Gentse geschiedenis. In sneltreinvaart liet hij zich rondleiden door de stad, bekeek of bezocht de voornaamste gebouwen en monumenten en kwam te weten wat een “putterjesschool is” en waarom een begijn in het Sint-Elisabethbegijnhof zo jong, mooi en bleek was! Dumas liet van dit bezoek een verslag na, dat in september 1838 verscheen in de Revue de Paris. Eigenaardig genoeg vermeldde hij in dit relaas niet zijn bezoek aan de fabriek Hemptinne-Voortman. Daarover deed hij verslag in een Lettre sur Gand die hij in dezelfde periode schreef.

[Geert Vandamme]

Over A. Dumas’ bezoek aan Gent:

  • Jacky Tange: Alexandre Dumas in Gent, in: Gandavum (1997) nr. 2, p. 7-12 en nr. 3, p. 45-49 en (1998) nr. 1, p. 7-9 en nr. 3, p. 27-29. Vertaling van de tekst over dit bezoek, met annotaties door Geert Vandamme

Interne links

[Fragmenten] Gand, le Manchester de Belgique